Alweer lekkage Noord/Zuidlijn

null Beeld

AMSTERDAM - Opnieuw is er lekkage geweest bij een diepwand van de Noord/Zuidlijn, ditmaal bij het Centraal Station. Het lek heeft volgens het Projectbureau Noord/Zuidlijn niet geleid tot verzakkingen. Vrijdag zijn de gemeenteraadsleden in allerijl schriftelijk ingelicht.

De lekkage bij het Stationsplein, ter hoogte van het Noord-Zuid-Hollands Koffiehuis, ontstond donderdagmiddag rond vier uur bij één van de voegen van de diepwanden tijdens het uitgraven van het station. Dat is één van de meest riskante onderdelen van de metrobouw, op bijna achttien meter diepte.

Volgens het projectbureau stopte de lekkage binnen tien minuten, nadat de bouwers het gat provisorisch met zakken klei hadden gedicht. Tegen die zakken is weer grond geschoven. Onderzoeksbureau Deltares heeft donderdagnacht ter plekke nader onderzoek verricht.

De definitieve reparatie volgt volgende week. Het projectbureau moet het gat van buitenaf met groutinjecties, een cementachtig vulsel, dichten.

Inspecties zijn geïntensiveerd
Volgens de gemeente zijn de 'monitoring en inspectie' van de zwakke plek geïntensiveerd en wordt de oorzaak onderzocht.

Vochtige wanden en 'zwetende voegen', alsook kleine lekkages, zijn niet ongewoon bij bouwwerkzaamheden aan de diepwanden. In dit geval kwam er echter wel zo'n twee kubieke meter water door het gat in de voeg.

De bouw aan diepe stations heeft al eerder tot lekkages geleid: in 2008 leidde dit twee keer tot verzakkingen van panden bij station Vijzelgracht, waarna delen van de bouw werden stilgelegd. Deze zomer is de bouw voorzichtig hervat.

In 2004 leidden lekkages aan de kop van de Vijzelgracht, bij de Weteringschans, tot lekkages bij café Mulder. Bezoekers en omwonenden hielpen met emmertjes de strijd tegen het water te beslechten. Na de problemen bij Mulder ontstonden aan de oostkant van de bouwput enkele kleinere lekkages, waardoor ondernemers last hadden van een verlaagd grondwaterpeil.

De precieze oorzaak van de lekkages werd nooit achterhaald. Wel werd eerder vastgesteld dat de kwaliteit van de diepwanden bij station Vijzelgracht slecht was.

Het projectbureau stelt nadrukkelijk dat geen sprake is van een grote lekkage. Volgens PvdA-wethouder Hans Gerson van Verkeer zou hij de gemeenteraad ook niet hebben ingelicht als dergelijke problemen bij een ander project waren ontstaan. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden