PlusFilmrecensie

Alweer een film over Spider-Man? Ja, en nog een leuke ook

De makers van animatiefilm Spiderman: Into the Spider-Verse kleuren enthousiast buiten de lijntjes, alsof ze ons onder een omgevallen boekenkast vol Spider-Man comics bedelven.

Miles Morales (Shameik Moore), Peter Parker (Jake Johnson) and Spider-Gwen (Hailee Steinfeld). Beeld
Miles Morales (Shameik Moore), Peter Parker (Jake Johnson) and Spider-Gwen (Hailee Steinfeld).Beeld

Superheld Spider-Man slingert ­momenteel heen en weer tussen Disneys almachtige Marveluniversum en de filmdivisie van Sony Pictures, dat vanaf 2002 een wisselvallige reeks speelfilms over tienermutant Peter Parker produceerde. Kan er nog een nieuwe variant bij?

Absoluut: ­Sony's aanstekelijk ironische, inventieve en swingende animatiefilm ­Spider-Man: Into the Spider-Verse ­bewijst dat de koek nog lang niet op is.

Spiderfan
De makers rekenen in de eerste ­minuten voortvarend af met de verzadigingskwestie, waarbij Peter Parker in ijltempo op zijn grillige filmloopbaan terugblikt, waarna duidelijk wordt dat deze film zich niet op hem maar op spiderfan Miles Morales richt.

De puberzoon van een Puerto Ricaanse moeder en een zwarte politieman zit flink onder de knoet bij zijn Spider-Man hatende vader, maar belandt in een avontuur dat hem door een spinnenbeet tot een lotgenoot van Peter Parker maakt.

Een en ander hangt vanzelfsprekend samen met de activiteiten van een superschurk, die deuren naar ­parallelle werelden opent om een ­familietragedie ongedaan te maken en daarmee ook alternatieve varianten van Spider-Man naar het Brooklyn van Miles brengt.

Het is een slimme vondst die de scenarioschrijvers in staat stelt om met een halve eeuw aan comics, cartoons en tv-series aan de haal te gaan.

Buiten de lijntjes
Met een bonte verscheidenheid aan tekenstijlen, animatietechnieken en spinnenmannen kleuren de makers enthousiast buiten de lijntjes, alsof ze ons onder een omgevallen boekenkast vol Spider-Man comics bedelven.

Spiderfans kunnen hun hart ­ophalen aan de striptrivia, maar producenten en initiatiefnemers Phil Lord en Christopher Miller zien erop toe dat iedereen mee kan smullen. Dat deden ze eerder met hun maffe Legofilm en de twee 21 Jump Streetfilms.

Hun olijke chaos past goed bij dit stripuniversum en maakt Spider-Man: Into the Spider-Verse tot de leukste superheldenfilm van de laatste jaren.

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Regie Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman
Stemmen Shameik Moore, Jake Johnso (originele versie); Ronnie Flex, Thijs Römer (Nederlandse nasynchronisatie)
Te zien in Arena, Filmhallen, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden