Lezersbrief

Alternatieve vragen voor het inburgeringsexamen

'Wat ik mis in het inburgeringsexamen zijn vragen over onderwerpen die je als echte Nederlander moet weten,' schrijft Paroollezer Peter den Ouden vrijdag.

'Met verbazing las ik woensdag de vragen van het inburgeringsexamen' Beeld anp
'Met verbazing las ik woensdag de vragen van het inburgeringsexamen'Beeld anp

Met verbazing las ik woensdag de vragen van het inburgeringsexamen. Bij de eerste vraag verwacht men waarschijnlijk dat Hanna en Jan de buren waarschuwen dat zij vroeg beginnen met verhuizen.

Hier wordt geen rekening gehouden met de situatie in Amsterdam, waar de kans heel groot is dat de buren de woning via Airbnb hebben gehuurd. In dat geval is geluidsoverlast de norm en moet dus een ander antwoord gekozen worden.

De tweede vraag (Hanna wil minder elektriciteit gebruiken. De tv staat aan, zij is aan het stofzuigen. Wat kan ze het beste doen?) heeft niets met ­inburgeren te maken.

Of Hanna en Jan nu in Nederland, Frankrijk, Mongolië of Madagaskar wonen, overal geldt hetzelfde antwoord: de tv uitzetten. Bij de derde vraag (Joop zet een Mariabeeld in de tuin, wat moet Ali doen?) bespeur ik een vervelend vooroordeel.

De vragenstellers gaan ervan uit dat Ali zich stoort aan het beeld. De kans is echter groot dat hij naar Nederland is gekomen omdat hij in eigen land vervolgd wordt vanwege zijn geloof. De vraag gaat ervan uit dat de inburgeraar een intolerante christendomhatende IS-strijder is.

Meepraten? Dat kan onder dit artikel.

Wat ik mis zijn vragen over onderwerpen die je als echte Nederlander moet weten. Een paar suggesties:

Ali wordt door zijn buurman uitgenodigd voor Feyenoord-Ajax. Welke yell moet Ali paraat hebben?
a) Hup Feyenoord!
b) Hamas, Hamas, Joden aan het gas!
c) Als de lente komt, dan gooien we bommen op Rotterdam!

Ali rijdt met zijn auto op de A1 keurig 100 kilometer per uur als hij een vrachtwagen wil inhalen. Hij ziet in zijn achteruitkijkspiegel een auto met grote snelheid naderen. Je mag toch maar maximaal 100, dus Ali gaat naar links. Welke reactie van de bestuurder van de snelle auto moet hij accepteren?
a) Knipperend groot licht
b) Bumperkleven
c) Opgestoken middelvinger

Ali vindt het leuk om met zijn Nederlandse buren over actuele onderwerpen mee te kunnen praten. Wat moet hij zeker weten?
a) De namen van de lijsttrekkers van de politieke partijen voor de komende verkiezingen
b) De betekenis van artikel 1 van de Grondwet
c) De stand van zaken in het liefdesleven van Sylvie Meis

Peter den Ouden, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden