Alternatieve boetes voor verslaafden in het Oosterpark

Stadsdeel Oost experimenteert in het Oosterpark met het uitdelen van alternatieve boetes aan verslaafden.

Patrick Meershoek
Het stadsdeelbestuur wil de intensieve aanpak in het park voortzetten Beeld anp
Het stadsdeelbestuur wil de intensieve aanpak in het park voortzettenBeeld anp

Mensen die zich misdragen kunnen met ingang van deze maand een bekeuring ontlopen door deel te nemen aan een vorm van dagbesteding.

De maatregel richt zich met name op de alcohol- en drugsverslaafden, zegt stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel. "Met een geldboete duw je de mensen alleen maar verder de schulden in. In plaats daarvan willen we een duwtje geven richting de hulpverlening."

De keuze is niet vrijblijvend, benadrukt Manuel. Mensen die niet komen opdagen tijdens de dagbesteding, krijgen alsnog een geldboete. "We zien dat mensen ook echt een afweging maken: kunnen ze zich een boete permitteren of niet?"

Minder aanhoudingen
De nieuwe maatregel borduurt voort op het alcoholverbod dat sinds 2016 in de wintermaanden van kracht is in het Oosterpark. Het verbod werd ingevoerd om de overlast aan te pakken van een groeiende groep alcoholverslaafden in het park.

De groep van ongeveer 150 verslaafde mannen en vrouwen is de afgelopen jaren in kaart gebracht. Een derde van de groep kampt met ernstige problemen en heeft hulp aangeboden gekregen. De resultaten van die hulp zijn nog niet zichtbaar.

Wel duidelijk is dat de groep aanmerkelijk minder overlast veroorzaakt.

Het afgelopen jaar heeft de politie slechts drie keer een aanhouding verricht die verband hield met alcohol.

Twee keer wegens hinderlijk drankgebruik en een keer wegens dronkenschap.

Intensieve aanpak
Een andere groep zorgde wel voor problemen. De politie verrichte in het Oosterpark bijna honderd aanhoudingen wegens handel in en gebruik van drugs.

Zorgen heeft stadsdeelvoorzitter Manuel over een nieuwe groep in het Oosterpark: ongedocumenteerden die geen vaste woon- of verblijfplaats lijken te hebben. "Zij vallen tussen wal en schip. Ze willen of kunnen niet terug naar het land van herkomst, maar hebben hier ook geen toekomst."

Het stadsdeelbestuur wil de intensieve aanpak in het park voortzetten. Er komt een onderzoek onder bewoners, bezoekers en ondernemers naar de leefbaarheid van het park, en mogelijkheden om die te verbeteren.

Nieuwe stek voor drugshandel

Stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel ziet nieuwe gebruikers in het park verschijnen: "De drugshandel lijkt het Oosterpark te hebben uitgekozen als nieuwe stek omdat in de binnenstad stevig is ingezet op de bestrijding. Ook op de Dappermarkt hangen nu camera's."

De concentratie van dealers en gebruikers in het Oosterpark wordt scherp in de gaten gehouden. "De politie is er eigenlijk wel blij mee," zegt Manuel. "Ze hebben een goed beeld van de groep en kunnen gericht optreden als dat wenselijk is."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden