'Alternatief windmolenpark moet kans krijgen'

Alternatieven voor grote windmolenparken in de drie noordelijke provincies moeten serieus een kans krijgen. Dat stelden de coalitiepartijen VVD en PvdA vandaag in de Tweede Kamer bij een debat over de kabinetsplannen voor windenergie op land en zee.

In 2020 moet 14 procent van de elektriciteit in ons land duurzaam worden opgewekt. Het kabinet heeft om dit te bereiken elf locaties op land aangewezen voor grote windmolenparken.Beeld ANP

Volgens Albert de Vries (PvdA) en Pieter Litjens (VVD) is het belangrijk voor het draagvlak bij de plaatselijke bevolking als er naar alternatieven wordt gekeken. Als deze alternatieven extra tijd gaan kosten, dan moet dat volgens beide Kamerleden maar gebeuren.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemde dit 'zeer onverstandig'. Hij wil niet afwijken van de Structuurvisie Windenergie op Land die net vorige maand is vastgesteld. Door weer te gaan kijken naar alternatieve locaties vreest hij de doelen niet op tijd te kunnen realiseren.

In 2020 moet 14 procent van de elektriciteit in ons land duurzaam worden opgewekt. Het kabinet heeft om dit te bereiken elf locaties op land aangewezen voor grote windmolenparken. De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk in totaal 6000 megawatt opleveren.

Draagvlak
Op de PVV na steunen alle partijen de plannen van het kabinet. Wel legden veel Kamerleden de nadruk op draagvlak. Het kabinet doet veel te weinig om dit te bereiken, stelde Agnes Mulder van het CDA. Het kabinet krijgt hiervoor een 'dikke onvoldoende' van haar.

Volgens Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) worden bewoners wel degelijk goed bij de projecten betrokken. Bewoners moeten ook financieel kunnen profiteren van windmolens. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een lagere stroomrekening, aldus Kamp. Maar bewoners en initiatiefnemers van windparken moeten dit onderling regelen, voegde hij eraan toe.

VVD'er Litjens wil dat er gekeken wordt naar het clusteren van windparken ver op zee. Er is volgens hem nu te veel versnippering en door clusteren zou het ook goedkoper kunnen worden. Die weg kiest minister Kamp ook. Hij hoopt eind volgend jaar een eerste inschrijving voor een windmolenpark voor de kust van Borssele de deur uit te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden