Plus

Alternatief voor Iens gelanceerd: 'Had veel eerder mogen gebeuren'

De horecabranche heeft een ­alternatief gelanceerd voor Iens, uit onvrede over de restaurant­site. Bookdinners moet restaurants een goedkoper en aantrekkelijker alternatief bieden.

Beeld anp

Uit jarenlange onvrede over de monopoliepositie van restaurantsites als Iens lanceert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag Bookdinners.

Dat moet een goedkoper en eerlijker alternatief zijn voor andere recensiesites. Bookdinners bestaat al sinds 2015, maar recent is KHN mede-eigenaar geworden.

Op dit moment zijn meer dan 2000 restaurants bij Bookdinners aangesloten, waarvan 137 in Amsterdam. Dat is niets vergeleken met marktleider Iens.nl, waar meer dan 20.000 restaurants te vinden zijn.

Toch is het een stevig begin, zegt Bernadet Naber van de KHN. "We wilden wachten met de lancering tot er genoeg restaurants mee zouden doen."

Actuele commentaren
Bookdinners moet de ergernis over Iens - die restaurants 1,50 of 2 euro per reservering vraagt, boven op een abonnement van tot wel 69 euro per maand - enigszins wegnemen.

De nieuwe website vraagt maximaal 15 euro per maand en er zijn geen kosten per reservering. Ook kunnen restaurants reageren op recensies, mogen gasten niet anoniem een review schrijven en blijven alleen de actuele commentaren staan.

Die reserveringskosten zijn zeker voor kleine restaurants een grote kostenpost. Bovendien hadden vooral de kleinere restaurants last van de algoritmes die Iens hanteert.

Zo had het Amsterdamse restaurant Beulings opeens nauwelijks nog reserveringen doordat Iens de resultaten op een andere manier ordende. Lisja Hu van Beulings luidde er twee jaar geleden de noodklok over.

Dreigende gasten
Ook Richard van Oostenbrugge (voormalig chef van Bord'eau), nu chef en mede-eigenaar van het maandagavond te openen restaurant 212, fulmineert tegen de machtige restaurantsites.

"De recensies slaan nergens op. Gasten dreigen ermee: vonden ze het eten fantastisch maar het tapijt lelijk, kregen we één ster. Of ze eisten een gratis diner omdat ze anders een negatieve review zouden schrijven."

Bookdinners kent Van Oostenbrugge nog niet maar hij moedigt het initiatief wel aan. "Het is goed om het heft in eigen hand te nemen als horeca, en dit had veel eerder mogen gebeuren."

Van Oostenbrugge werkt met het 'ticketsysteem'. Wie reserveert moet ook 50 euro aanbetalen voor een reservering, om te voorkomen dat gasten niet komen opdagen.

Culinair recensent van Het Parool Hiske Versprille juicht een alternatief voor het dure reserveringssysteem van Iens toe, maar stelt dat het niet het probleem oplost dat dit soort review­sites vaak onbetrouwbaar zijn. "Je wilt het liefste dat mensen die er iets van af weten of een beetje op je lijken een restaurantadvies geven. Daarom vraag je het ook vaak aan je vrienden."

Versprille is zelf bezig met een online gids waarin meer dan honderd chefs in Amsterdam hun favoriete restaurants tippen: Cheft.

Iens meldde maandagmorgen alle vormen van concurrentie aan te moedigen.

Lees ook: Ontmoet de beste chefkoks van Amsterdam met podcast Cheft

€15

De nieuwe website Bookdinners vraagt maximaal 15 euro per maand, zonder kosten voor een reservering. Iens rekent een abonnement van tot wel 69 euro per maand en 1,50 of 2 euro per reservering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden