Alternatief plan voor hoogbouw Sluisbuurt in de maak

Architect Sjoerd Soeters is bezig met een alternatief plan voor Sluisbuurt, het deel van Zeeburgereiland waar nu hoogbouw staat gepland.

Uitzicht op de woontorens op de Zuidas Beeld Hollandse Hoogte
Uitzicht op de woontorens op de ZuidasBeeld Hollandse Hoogte

Met zijn plan wil Soeters aantonen dat massale hoogbouw niet nodig is om tot de gewenste 5500 woningen in de nieuwe wijk te komen. Voor Sluisbuurt werd eind vorig jaar een concept-stedenbouwkundig plan gepresenteerd met 28 woontorens, waarvan er vijf tussen de 100 en 143 meter hoog moeten worden.

Soeters ageert al langer tegen de plannen, die hij een vorm van 'architectengeilheid' noemt. "Amsterdam is de stad van de menselijke maat. We hebben juist zo snel mogelijk betaalbare woningen in niet-gesegregeerde wijken nodig."

Door de grote vraag naar woonruimte werd de ambitie voor het aantal woningen op Sluisbuurt vorig jaar opgeschroefd van 3000 naar 5500 woningen. Door hoogbouw zou deze dichtheid bereikt worden, terwijl ­tegelijkertijd een 'metropolitaan woonmilieu' en een 'indrukwekkende skyline' ontstaat.

Door de torens is er op Sluisbuurt ruimte voor enkele ruime openbare plekken, zoals een park bij de Oranjesluizen en een ­'waterbassin' met terrassen langs de oevers.

Volgens Soeters kunnen er ook 5500 woningen worden gerealiseerd door middel van dichte woonblokken in zes of zeven bouwlagen, een beetje vergelijkbaar met de woningen die hij voor de wijk Holland park in Diemen-Zuid heeft ontworpen.

De openbare ruimte op Sluisbuurt zou daarmee kleinschaliger worden dan nu ingetekend staat, maar dat zorgt volgens de architect juist voor een dicht stedelijk weefsel waar tussen mensen meer contact plaatsvindt.

Soeters: "Architecten moeten niet alleen iconen bouwen, maar ook bijdragen aan een aangename buurt."

Holland Park
Wethouder Eric van der Burg (VVD, Ruimtelijke Ordening) laat weten dat hij benieuwd is naar de plannen van Soeters. "Wat hij in Diemen heeft gedaan vind ik erg mooi, maar ik denk niet dat je een hele stad moet volbouwen met wijken à la Holland Park. Je wil verschillende woonmilieus creëren, dus voor iedereen wat anders. Er zijn ook mensen die niet kiezen voor Holland Park of de portiekwoningen zoals we die in grote delen van de stad kennen."

Sluisbuurt is een van de weinige plekken in de stad waar hoogbouw op grote schaal mogelijk is en volgens Van der Burg is er een 'nadrukkelijke markt' voor deze woonvorm. Daarnaast wordt dertig procent wordt gereserveerd voor sociale huur en wordt er gekeken naar het aanbod voor middeninkomens.

"We merken dat er in de stad enorme behoefte is aan middeldure huurwoningen, van 720 tot 1100 euro. We kijken of we dat in de aanbesteding of via het erfpacht­contract kunnen regelen."

Alleen bovenin prettig
Soeters vreest dat het straks op Sluisbuurt alleen prettig wonen is voor mensen die bovenin een luxueus ­appartement wonen. "De rest komt onderin terecht, in de schaduw en de wind."

Soeters presenteert eind maart zijn alternatieve plan voor Sluisbuurt. Aanstaande dinsdag organiseert de gemeente een bijeenkomst over de plannen in De Balie.

Zie oo: Wel of geen hoogbouw: ijdelheid of noodzaak om te kunnen wonen? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden