Alternatief hogere AOW-leeftijd te laat

Als de SER er niet in slaagt om voor 1 oktober met een alternatief te komen, gaat het kabinet door met verhoging van de AOW-leeftijd. Beeld
Als de SER er niet in slaagt om voor 1 oktober met een alternatief te komen, gaat het kabinet door met verhoging van de AOW-leeftijd.

DEN HAAG - Het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 is waarschijnlijk niet op tijd klaar.

Als de SER er niet in slaagt om voor 1 oktober met een - liefst unaniem - alternatief te komen, gaat het kabinet door met verhoging van de AOW-leeftijd.

Het belangrijkste adviesorgaan van de regering moet voor 1 oktober met een advies aan het kabinet komen, zoals is afgesproken in het Voorjaarsoverleg.

Volgens anonieme bronnen in politiek Den Haag en bij de vakbeweging wordt dat 'een haast onmogelijke toer'. Door de vakantie zijn de werkzaamheden van de SER-commissie, die het advies moet uitbrengen, nog niet erg vergevorderd.

Een woordvoerder van de SER ontkent dat er al over uitstel is gesproken. ''Er worden allerlei scenario's doorgerekend door het Centraal Plan Bureau. Wat ons betreft lopen de gesprekken volgens plan. Van uitstel is geen sprake.''

Een woordvoerder van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bevestigt dat ook hij geruchten over uitstel heeft gehoord. ''Maar wij blijven uitgaan van 1 oktober.'' Ook de werkgevers gaan daar vooralsnog van uit.

Het kabinet wil de AOW-leeftijd stapsgewijs verhogen naar 67 jaar om de overheidsfinanciën op termijn beheersbaar te houden. Volgens het kabinet levert dat in de toekomst ruim 4 miljard euro per jaar op.

De vakbeweging is fel tegen die plannen. In het akkoord van dit voorjaar tussen de vakbeweging, de werkgevers en het kabinet, is daarom afgesproken dat de SER tot 1 oktober de tijd krijgt om met alternatieven te komen. Die moeten op termijn minstens hetzelfde bedrag aan bezuinigingen opleveren.

De vakbeweging denkt dat het zinvoller is meer ouderen tot 65 jaar aan het werk te krijgen dan nu het geval is. De werkgevers zijn daar niet op tegen, maar vragen daartoe om versoepeling van het ontslagrecht. Ook willen zij praten over demotie en het verlagen van de salarissen van oudere, minder productieve werknemers. (HANS GERTSEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden