Plus

Alsof je terug bent in de jaren 80 en 90: 'Hé, daar rijdt de 24 weer'

Nog steeds is de Ferdinand Bolstraat geen idyllische promenade, maar na veertien jaar bouwput voor de Noord/Zuidlijn is een icoon uit het verleden terug: tramlijn 24, dinsdag onthaald met confetti en gejuich.

Nog een zomer doorzetten en dan rijdt tram 24 over een verstilde Ferdinand Bolstraat. Beeld Maarten Brante
Nog een zomer doorzetten en dan rijdt tram 24 over een verstilde Ferdinand Bolstraat.Beeld Maarten Brante

Het is haast een historiserend sensatie wanneer de 24 vanuit de Ceintuurbaan de Ferdinand Bolstraat opdraait. Alsof ze iets hebben nagemaakt precies zoals het vroeger was.

Piepend en krakend verschijnt de tram weer waar-ie veertien jaar niet kon komen. Een vertrouwd tafereel, maar misschien is nostalgisch een beter woord.

Met de tram langs de Hema, de Febo en de Albert Cuyp: wonderlijk hoe haarscherp je het verleden ineens voor je ziet.

Terwijl de Ferdinand Bol al zo ongeveer een generatie lang een puinzooi is. Een werkplaats. Overgenomen door mannen met plastic helmpjes en grote gravers en nog veel zwaarder materieel. En dan op een fraaie ochtend in april 2017, rijdt de 24 door de straat en plots ben je weer terug in de jaren tachtig en negentig.

Nog niet af
Wat het gevoel nog wonderbaarlijker maakt is dat, afgezien van de tram, de straat in feite nog steeds een bende is. Een gesprek is nauwelijks mogelijk: er wordt gezaagd en gedrild, getimmerd en gereden. De tram mag rijden, maar de straat is uiteraard nog niet af.

Het kleine stukje, tussen de Hema en de Ceintuurbaan, dat is zo'n beetje gereed. Daar zijn de hekken weg en kun je je gemakkelijk voorstellen hoe de hele straat na de zomer uit zal zien. Ruimtelijk en een beetje verstild. Nog een keer dan: een beetje zoals de stad uit je jeugd.

Zo kijkt ook Liset van der Scheer ertegenaan. "Hé, daar rijdt de 24 weer," zegt ze tegen haar hond, die het allemaal niet zo enorm interessant lijkt te vinden. Van der Scheer woont al 36 jaar in de buurt en heeft de tram de afgelopen jaren echt gemist. "Het is fijn dat-ie terug is. Ik heb een goed gevoel over hoe het uiteindelijk gaat worden."

Record
Op 6 mei 2003 verdween de tram uit de Ferdinand Bolstraat wegens de start van de werkzaamheden daar aan de Noord/Zuidlijn. Anderhalf jaar zou de omlegging in beslag nemen, maar het duurde uiteindelijk bijna veertien jaar. Maar juist de 24 was de lijn die 73 jaar aaneen dezelfde route reed: een record voor de Amsterdamse trams.

In december vorig jaar verdween de lijn zelfs helemaal uit de dienstregeling: door gedoe met de tramrails op het Concertgebouwplein werd besloten dat de 16 het werk van de 24 moest overnemen.

De eerste 24's die deze morgen door de straat rijden zitten stampvol. "Ze rijden zelfs dubbele diensten," zegt Jeroen van Straten van de gemeente.

"Nu is tram 16 tijdelijk verdwenen, door de werkzaamheden in de De Lairessestraat, dus deze maanden, waarschijnlijk tot november neemt de 24 het van de 16 over. Daarna zal het weer een heel prettige straat worden, met ruimte voor fietsers en voetgangers."

Levensader
Ook gebiedsmanager Elisabeth Koop is blij met de terugkeer van de tram. Namens ondernemers in de buurt heeft zij deze ochtend een feestelijk moment geregeld. Even na tien uur vanmorgen werd een van de trams feestelijk onthaald met confetti en gejuich.

"Dit is de levensader die deze buurt nodig heeft. De Ferdinand Bol heeft het zwaar gehad. De terugkeer van de tram, het belletje, het betekent niet dat het al klaar is, maar het is wel symbolisch."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden