PlusBlikvangers

Alsof je een aantal verwensingen naar je hoofd krijgt

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Microben.

Kees Keijer
In de bestrating zitten twaalf cirkels van Belgisch hardsteen verwerkt met een doorsnede van anderhalve meter Beeld Tammy van nerum
In de bestrating zitten twaalf cirkels van Belgisch hardsteen verwerkt met een doorsnede van anderhalve meterBeeld Tammy van nerum

Bij het betreden van het WG-plein word je verwelkomd door een plaquette met allerlei ziekten. Alsof je een aantal verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Pest, lepra, tuberculose, tyfus. Goedemiddag.

De veroorzakers van deze ziekten, de micro-­organismen of microben, zijn op de plaquette schematisch afgebeeld. Dezelfde voorstellingen zijn terug te vinden op het plein. In de bestrating zitten twaalf cirkels van Belgisch hardsteen verwerkt met een doorsnede van anderhalve meter. Daarin zijn celachtige vormen gezandstraald: uitvergrotingen van microben zoals deze eruitzien onder de microscoop.

Pauline Wiertz (1955) ontwierp de cirkels toen het WG-terrein vijftien jaar geleden flink op de schop ging. Onder het plein werd een parkeergarage gebouwd. Er kwam een basketbalveld en er kwamen planten.

Petrischaaltjes
Wiertz, die voornamelijk sieraden en keramische objecten maakt, heeft een atelier aan het plein. Haar kunstwerk herinnert aan het verleden van de buurt als ziekenhuisterrein; de ronde stenen doen denken aan petrischaaltjes, die in de klinieken zijn gebruikt.

De sfeer van het Wilhelmina Gasthuis is nog steeds voelbaar op het WG-plein. Aan de ene kant staat het voormalige chirurgiegebouw en daar tegenover de kliniek voor oogheel­kunde.

De functie van de gebouwen valt ook op te maken uit een aantal beeldhouwwerken. Stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) maakte twee beelden aan de kliniek voor oogheelkunde uit 1933-'37: links van het gebouw een vrouwelijke figuur met een stralende zon, rechts een uil met een maan. We zien dus de dag - het licht - en de nacht: de donkerte van de slechtzienden en blinden.

Oude medische literatuur
Het kunstwerk van Wiertz gaat niet over één specifiek paviljoen, maar verwijst naar de medische wetenschap van het Wilhelmina Gasthuis als geheel. De microben in de stenen hebben allerlei vormen. De micro-organismen die tuberculose veroorzaken zien eruit als langgerekte staafjes, de cirkel malaria is ver­rassend gevarieerd en lepra zit vol korte ­vormpjes.

Wiertz baseerde zich op oude medische literatuur voor de weergave van de microben. Net als de beelden van Krop zijn het subtiele aanwijzingen over de functie van de gebouwen - ze vallen niet onmiddellijk op, maar voor wie er oog voor heeft, is er van alles uit te halen.

Microben

Sinds 2004
Kunstenaar Pauline Wiertz
Waar WG-plein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden