Update

Alsnog straf voor ex-politicus Delano Felter voor antihomo-uitspraken

De Amsterdamse ex-politicus Delano Felter is door het gerechtshof veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro waarvan de helft voorwaardelijk voor antihomo-uitspraken die hij deed in 2010.

Patrick Meershoek en Josien Wolthuizen
Delano Felter Beeld Het Parool
Delano FelterBeeld Het Parool

Felter liet zich in 2010 als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij tijdens een verkiezingsdebat in de Rode Hoed beledigend uit over homo's. 'Ik heb een hekel aan homofielen. Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit', was een van zijn uitspraken. Verder stelde hij dat homofielen 'te dominant' werden in Amsterdam en dat 'mensen met een seksuele afwijking bestreden moeten worden'.

Het hof is van oordeel dat de uitlatingen 'onmiskenbaar' de bedoeling hebben gehad om homoseksuelen bij het publiek in een kwaad daglicht te stellen, zo luidt het vonnis. 'Ze (homoseksuelen, red.) worden als groep in diskrediet gebracht en de waardigheid van de groep wordt ernstig aangetast.' Het hof kwalificeert de uitlatingen daarom als discriminerend.

Geroyeerd
In een eerdere zaak oordeelde de Hoge Raad anders. Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat.

Het gerechtshof erkent inderdaad dat de verdachte als politicus in staat moet zijn zaken van algemeen belang aan de orde te stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten. Maar er is een grens, en die ligt volgens de rechter bij uitingen die in strijd zijn met de grondwet, zoals de uitspraak van Felter.

Na zijn uitspraken werd Felter, die destijds een verwarde indruk maakte, geroyeerd als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij. Zijn politieke carrière is in Amsterdam nooit echt meer van de grond gekomen. Hij was maandag niet aanwezig in de rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden