Alsnog reconstructie liquidatie Staatsliedenbuurt

Het gerechtshof gelast alsnog een reconstructie van (het begin van) de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt - toen twee jonge criminelen werden geliquideerd en een derde, het belangrijkste doelwit, ontkwam.

Bij een schouw kwamen vorig jaar de rechtbank, het OM en advocaten bijeen op de plaats van de liquidatie. Beeld anp
Bij een schouw kwamen vorig jaar de rechtbank, het OM en advocaten bijeen op de plaats van de liquidatie.Beeld anp

Anders dan de rechtbank vindt het hof een volledige reconstructie nuttig om te kunnen vaststellen of het gevluchte doelwit, Benaouf A., één van de tot levenslang veroordeelde verdachten heeft kunnen herkennen als schutter, zoals hij beweert.

Benaouf A. heeft tot in detail verteld hoe hij plotseling door de kennelijke huurmoordenaars werd belaagd terwijl hij die avond met een criminele kennis door de buurt liep. Op de Van Rappardstraat, tussen de Van Bossestraat en het Van Bossepad, kwam één van twee groepjes volgens hem aanstuiven in een Audi RS4, waarna hij vanuit de auto met grof geschut onder vuur werd genomen. Hij kon wonderwel ontkomen, slalommend door de kogelregen, en sprong in het water tussen de woonboten aan het Van Bossepad.

Niet naspelen
Hoewel het donker was, de Audi snoeihard was komen aanrijden en hij in paniek voor zijn leven moest rennen, zegt Benaouf A. de bijrijder van de Audi te hebben herkend als Anouar B.

Advocaat Rutger Lonterman van B. had de rechtbank met klem verzocht om een volledige reconstructie van het gebeurde in de van Rappardstraat, maar de rechters hielden slechts een zogeheten schouw. Ze gingen wel kijken in de buurt, op het tijdstip van het schieten en met de originele Audi op de plek waar die volgens Benaouf A. was gestopt, maar ze lieten de schietpartij niet naspelen.

Lichtomstandigheden
De rechtbank gebruikte de schouw voor het bewijs tegen B. en overwoog dat het 'niet uitgesloten is iemand in de Audi te herkennen, ondanks een kort tijdsbestek en minder licht'. Hij kreeg levenslang.

Belanghebbenden kijken naar een auto tijdens de schouw. Beeld anp
Belanghebbenden kijken naar een auto tijdens de schouw.Beeld anp

Het gerechtshof laat het begin van de schietpartij nu wél naspelen. Het gelastte vandaag 'een reconstructie aan de hand van de verklaringen van A. met betrekking tot de plaats waar hij zich bevond toen hij de desbetreffende Audi op zich af zag komen, onder de lichtomstandigheden zoals die ten tijde van het tenlastegelegde golden'.

Ten minste vier scenario's moeten in scène worden gezet.

Muts
Raadsman Lonterman, die ook het hof om de volledige reconstructie had verzocht, reageert verheugd op de beslissing. "De rechtbank oordeelde na die schouw dat het niet was uitgesloten dat Benaouf A. mijn cliënt had herkend. Ja, dank je de koekoek. Als je rustig met een kopje koffie naar die Audi staat te kijken en je ogen al een half uurtje aan het donker hebben kunnen wennen," zegt Lonterman.

"De situatie waarin Benaouf A. verkeerde, was wel even anders. Hij zag die Audi met grote vaart op zich afkomen en dacht dat hij 'gepoend werd', zoals hij het uitdrukte. Zijn Uur U had geslagen, was zijn overtuiging. Onder die omstandigheden kun je in het donker geen inzittende van de Audi herkennen en al helemaal niet het breipatroon waarnemen van de muts op het hoofd van mijn cliënt, zoals meneer A. beweert." Wanneer de reconstructie zal plaatsvinden, moet de onderzoeksrechter nog beslissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden