Update

Alsnog kinderpardon voor 50 gezinnen die 'uit zicht overheid' zijn geweest

In ieder geval 50 maar mogelijk 75 gezinnen mogen alsnog in Nederland blijven in het kader van het kinderpardon. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij heeft hun dossiers in de zomer zelf beoordeeld nadat ze eerder waren afgewezen voor de regeling, omdat de gezinnen te lange tijd niet in het zicht van de rijksoverheid waren geweest.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Op deze eis in het pardon kwam veel kritiek, maar de staatssecretaris weigerde de regeling te verruimen. Wel zou hij welwillend kijken naar de gezinnen die om die reden net buiten de boot waren gevallen. Daarbij heeft hij ook de informatie meegewogen die hij van burgemeesters had gekregen. In totaal beoordeelde hij 92 gezinnen (297 personen).

Bij 27 van de 50 gezinnen die een verblijfsvergunning krijgen, vindt Teeven dat er sprake is van een schrijnend geval en gebruikt hij zijn speciale bevoegdheid. De andere 23 gezinnen krijgen alsnog een status, omdat er bijvoorbeeld nieuwe feiten en omstandigheden bijgekomen zijn. In totaal gaat het bij de 50 gezinnen om 158 mensen. Zij krijgen dat deze week te horen.

Voor 25 andere gezinnen gloort nog hoop in verband met een uitspraak van de Raad van State die in november wordt verwacht. Teeven houdt er rekening mee dat de raad net als een lagere rechter eerder deed, zal oordelen dat het rijkstoezicht onjuist als criterium is toegepast in de pardonregeling. Als deze voorwaarde inderdaad sneuvelt, mogen de 25 gezinnen ook blijven. Maar voor 17 gezinnen lijkt die uitspraak volgens Teeven geen gevolgen te hebben. Zij mogen niet in Nederland blijven.

Het kinderpardon werd beklonken door de coalitie en geldt voor kinderen (en daarmee hun gezinsleden) die langer dan 5 jaar hier in Nederland wonen en aan bepaalde criteria voldoen. De oppositie, behalve de PVV, wilde de voorwaarden verruimen maar kreeg nul op het rekest. Ook veel burgemeesters pleitten voor een verruiming en veel mensen tekenden een petitie.

Kinderombudsman: hoopgevend
Teeven moet als het aan kinderombudsman Marc Dullaert ligt nog duidelijker zijn waarom het ene kind wel en het andere kind niet in aanmerking komt voor het kinderpardon. Dat liet Dullaert woensdagavond weten in reactie.

Dat besluit noemt Dullaert 'hoopgevend'. Hij pleitte eerder dit jaar al voor een ruimere toepassing van het pardon en vindt nu nog altijd 'onduidelijk is waar de grens ligt; waarom het ene geval wel en het andere niet 'schrijnend' genoeg is om alsnog in aanmerking te komen voor het kinderpardon.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden