Plus

Als vrouw plassen in urinoir? 'Dan ziet iedereen je kukeleku'

Als de nood écht hoog is, kunnen vrouwen ook gewoon plassen in een urinoir. Dat stelde de kantonrechter maandag in een rechtszaak die was aangespannen door Geerte Piening, die een wildplasboete aanvocht. Veel vrouwen zien dat niet zitten.

De piskrul op de hoek van het Kleine Gartmanplantsoen en de Leidsekruisstraat was de dichtstbijzijnde legale optie voor Geerte Beeld Dingena Mol
De piskrul op de hoek van het Kleine Gartmanplantsoen en de Leidsekruisstraat was de dichtstbijzijnde legale optie voor GeerteBeeld Dingena Mol

'Ik zou echt nooit in die piskrul gaan plassen," zegt scholier Adele Usai (17) het het nabijgelegen Barlaeus Gymnasium. "Het is gewoon hartstikke smerig. Eigenlijk heb ik sowieso nog nooit op straat geplast, maar als ik echt nodig zou moeten, zou ik alsnog niet in dat ding gaan staan. Het is echt oneerlijk dat er voor vrouwen zo weinig toiletten zijn. De gemeente zou daar zeker iets aan moeten doen."

Ook Karin Reijm (56) zal nooit haar toevlucht zoeken in een piskrul, hoe hoog de nood ook is. "Als vrouw plassen in de piskrul? Ja, dáág! Ik vind het zó vies. Ik zou er echt nooit in gaan zitten. Dat je dan je broek uittrekt, je benen wijd doet en iedereen je kukeleku ziet.

Adele Usai Beeld Dingena Mol
Adele UsaiBeeld Dingena Mol

"Nee, ik moet er niet aan denken. Als je een beetje pech hebt, ligt je broek ook nog in de urine. De rechter was zeker een man. Eigenlijk zou je de gemeente juist iets moeten regelen voor vrouwen in plaats van voor mannen. Die kunnen ook makkelijk tegen een boom plassen."

Blote kont
Wilma Tinneveld (69) vraagt zich af of de rechter de piskrullen weleens heeft gezien. "Ze zijn helemaal open aan de onderkant, dus iedereen ziet je blote kont. Het stinkt er ook nog eens enorm. Als ik langs een piskrul loop, doe ik m'n neus dicht. "Nee, ik ga dan liever in de struiken. In Tanzania zag ik trouwens vaak vrouwen staand plassen tegen een boom, maar volgens mij moet je daar lang voor oefenen."

Karin Reijm Beeld Dingena Mol
Karin ReijmBeeld Dingena Mol

Christiane Abuhani (66) en Maria Bocelli (63) uit Berlijn zijn verbaasd over de ontbrekende plasfaciliteiten voor vrouwen in Amsterdam. "In onze woonplaats Berlijn heb je overal openbare toiletten voor zowel mannen als vrouwen. Voor 50 cent kun je er gebruik van maken. Zoals het hoort, vind ik," zegt Abuhani.

Slechte zaak
Bocelli: "Ik vind het belachelijk dat een rechter heeft gezegd dat vrouwen in dit urinoir kunnen plassen. Dat is echt onmogelijk. Het verbaast me dat er zo weinig openbare toiletten zijn voor vrouwen in een progressieve stad als Amsterdam. Een slechte zaak."

Ook barman Patrick Kloos van het tegenovergelegen café De Krul (dat is vernoemd naar de piskrul) kijkt ongemakkelijk bij de vraag of vrouwen in de urinoir zouden moeten plassen.

Wilma Tinneveld Beeld Dingena Mol
Wilma TinneveldBeeld Dingena Mol

"Ik kan me voorstellen dat dat voor een vrouw niet prettig is. Ik heb ook nog nooit een vrouw in de piskrul gezien. Waarom bouwen ze eigenlijk niet gewoon een toilet? Voor mannen is het toch makkelijker om ergens te plassen."

Ingewikkeld
De gemeente laat bij monde van woordvoerder Peter-Paul Ekker weten dat er geen beleid is wat betreft het aantal mannen- en vrouwentoiletten in de stad. "Niemand heeft ooit gekeken naar waar behoefte aan is. Het is ingewikkeld, want wegen de kosten op tegen de baten? Ik denk wel dat we het er binnenkort over gaan hebben." Vrouwen op een urinoir, het lijkt hem geen goed idee. "Dan speelt veiligheid ook een rol, en privacy."

Op Facebook is een evenement aangekondigd om uit protest vrijdag massaal te gaan plassen in de krul bij het Leidseplein. Om te kijken of het überhaupt kan, als vrouw plassen op zo'n ding. Duizenden mensen hebben interesse getoond.

Lees ook: Geerte Piening vecht wildplasboete op Leidseplein aan en Toch wildplasboete: 'Vrouwen kunnen ook in urinoir plassen'

Op onderstaande kaart: openbare wc's in Amsterdam:

Christiane Abuhani (66, links), Maria Bocelli (63) Beeld Dingena Mol
Christiane Abuhani (66, links), Maria Bocelli (63)Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden