Opinie

'Als Jesse Klaver een man is, doet hij mee'

De Jessias moet zich niks aantrekken van het ondankbare linkse volk, dat heeft liever het enorme gelijk langs de zijlijn. Meeregeren dus, schrijft Marcel Duyvestijn.

GroenLinks juicht in de Melkweg bij de eerste exit-polls. Beeld anp
GroenLinks juicht in de Melkweg bij de eerste exit-polls.Beeld anp

Deze week begint het langste en meest voorspelbare theaterstuk van het jaar: De Formatie. Toneel voor kleuters. Eerst worden alle onmogelijke coalities onderzocht. Met als enige doel dat wij, het domme volk, zien dat ze niet levensvatbaar zijn.

Het toneelstuk eindigt pas na de zomer, als er schijnbaar zuchtend en puffend een ploeg op het bordes staat. Die zal ­bestaan uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De meest logische keuze. Dat ziet iedereen, maar dat mag je dus niet zeggen.

Dat kleutertoneel moet nu eenmaal eerst ­worden gespeeld. In alle analyses van het verlies van de PvdA komt naar voren dat Samsom dat spel niet goed speelde. VVD en PvdA kozen in 2012 te snel voor elkaar. En dat mag niet, ook al was er in de verste verte geen ander kabinet mogelijk.

Ondankbaar
Maar bovenal zat ­Nederland in een diepe crisis. Dus wat is er dan beter dan dat de twee grootste partijen, die samen het hele politieke spectrum omvatten, Nederland bij de hand nemen? Samsom wist toen al dat het linkse volk hem dat niet zou vergeven.

Want dat is het probleem: het morrende linkse volk. Het is niet goed of het deugt niet. Die linkse kiezer ziet de PvdA liever aan de zijlijn staan, met het enorme gelijk aan zijn zijde. Dat je, door te regeren, zaken kunt veranderen, lijkt hem te ontgaan.

Dat de PvdA - samen met de VVD - de werkgelegenheid heeft laten stijgen en de economie weer op de rails heeft gezet, kan het ondankbare linkse volk geen donder schelen. Het wil gelijk hebben. Gelijk krijgen is van ondergeschikt belang.

Een kopje zoutzuur
Nu is een andere linkse partij aan de beurt, GroenLinks. Heb je bij drie PvdA'ers al een milieuvergunning nodig doordat de zuurgraad te hoog oploopt, bij GroenLinks doen ze er nog een schepje zoutzuur bovenop. Nu al hoor ik overal GroenLinksers hun partijleider oproepen om de lokroep van de macht te weerstaan, omdat ze anders maar drie zetels en een gekruisigde Jessias overhouden.

Toegegeven, iedereen die met de VVD regeert, houdt aan het eind geen zetel over. Dat weten CDA (Rutte I) en D66 (Paars) ook heel goed. En bij GroenLinks ligt het trauma van het Kunduz-akkoord nog vers in het geheugen.

Kortom, samenwerken met de VVD is 'supergaaf' maar kost je wel al je zetels. Als je Wie is de Mol hebt gekeken, zou je Rutte de Jochem van Gelder van de politiek kunnen noemen. Iedereen met wie hij een bondje sluit, ligt er vroeg of laat uit.

Het immense ego van Pechtold
De Jessias weet dat. Hij kan het ook zo uittekenen: het wordt geen vrolijk kabinet. Hij weet dat Rutte en Buma geen chemie hebben. Zij zijn als Microsoft en Apple, het botert niet. En dan hebben we het nog niet eens over het immense ego van Alexander Pechtold, dat niet zal toestaan dat het kleine linkse broertje praatjes krijgt.

En toch. Als Jesse een man is, doet hij mee. Al weet hij dat hij na deze kabinetsperiode met evenveel Kamerleden overblijft als er in een Toyota Prius passen.

Ook zal hij natuurlijk niet al zijn -nogal radicale - plannen erdoorheen krijgen. Hij kan echter veel bereiken. VVD en CDA zijn in principe namelijk pragmatische partijen.

Vooral Rutte is van rubber. Die buigt alle kanten op. Wrijf hem even over de rug en hij gaat roepen dat het milieu supergaaf is. Misschien dat Buma nog een tijdje mokt, maar als je hem aan zijn neus hangt dat duurzaamheid een joods-christelijke traditie is, gaat hij ook wel mee.

Aan de slag
Over die joods-christelijke traditie gesproken. Jezus wist ook precies wat er zou gebeuren toen hij Jeruzalem binnenreed. Met Paulus, die kraaiende haan en het verraad van Judas. Toch liet hij zich gewillig naar het kruis leiden. En hij zou het zo weer doen, want kijk eens wat hij uiteindelijk allemaal bereikt heeft.

Dat is nu eenmaal het lot van de messias. Denk ook aan Mozes. Die was zijn hele leven met dat beloofde land bezig, maar heeft dat zelf nooit gezien. En als Jesse echt de messias is, weet hij dat morrende linkse volk mee te krijgen.

Kortom: stop met miepen, stroop je witte hemdsmouwen op en ga zo snel mogelijk aan de slag.

Volg de formatie in ons formatieblog.

Marcel Duyvestijn, publicist Beeld Marcel Duyvestijn
Marcel Duyvestijn, publicistBeeld Marcel Duyvestijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden