Column

'Als je rotzooi aantrekt, dan kun je ook rotzooi verwachten!'

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman. Beeld Wolff
Theodor Holman.Beeld Wolff

'Ik wilde het toch even hebben over de kledingkeuze van het verkrachte meisje."

"De kledingkeuze?"

"Ja. Ik vind het natuurlijk ellendig dat ze verkracht is, maar de kledingkeuze van het verkrachte meisje, vind ik... Ik zeg niet dat ze de verkrachting aan zichzelf te wijten heeft, ik zeg ook niet dat ze te bloot gekleed was of zo, maar ik vind gewoon haar kleding niet mooi."

"Ik vind Ebru's kledingkeuze ook niet mooi, eerlijk gezegd... Ik bedoel, begrijp mij goed, ik vind het heel erg dat ze verkracht is, heus, maar ik heb wel altijd gedacht: nee, Ebru, wat je nu weer hebt aangetrokken, dat stáát je domweg niet. Dat heb ik vaak gezegd! Echt waar!"

"Ik had dat ook bij dat andere meisje dat verkracht was."

"Je bedoelt Ayaan."

"Ja, daarvan dacht ik ook: Ayaan, Ayaan, wat heb je nou weer aan. Ik kon me daar gewoon aan ergeren. Ik bedoel, ja, ik vond het toen ook heel erg dat ze verkracht was, maar die kledingkeuze..."

"Nu noem je ook wel iemand... Ayaan... Het leek wel of je haar kledingkeuze absoluut mooi moest vinden, weet je wel. Nou, ik niet! Ik vond haar kledingkeuze echt heel lelijk. Dat durf ik nou wel te zeggen!"

"En als je mij eerlijk in mijn hart kijkt, geldt dat ook voor Ebru. Vreselijk en zo wat dat meiske overkomt, maar altijd maar die jurken en die bloesjes, weet je wel..."

"Had ik ook bij Ayaan. Naar natuurlijk voor haar en zo, maar alsof kleren er niet toe doen. En dan die groepsdruk. Iedereen zegt: 'O, die Ebru dit en dat.' Nou ja, het is ook rot voor haar, maar ik heb me er altijd aan geërgerd hoe ze erbij liep."

"Maar laten we nu eerlijk zijn: kleding kan zo kwetsend zijn als je er niet uitziet."

"Juist! Ben je lelijk gekleed, dan kan dat de ander kwetsen. En dan bedoel ik niet: je draagt te korte rokken, dus je vraagt zelf om die verkrachting..."

"Nee, nee, ik weet precies wat je bedoelt... Je straalt iets uit met je kleding. Snap je wat ik bedoel?"

"Als je rotzooi aantrekt, dan kun je ook rotzooi verwachten!"

"Maar ja, ze roepen haar nu weer uit als mode-icoon... dus... Het zal wel aan mij liggen, maar die verkrachter... nou ja..."

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden