Schuim

Als je met dit weer moet werken, dan maar op een bootje

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: André Vrolijk's Talentenjacht.

Hans van der Beek
André Vrolijk, vierde generatie Amsterdamse accordeonist, en zanger John Spoel: 'Gaan jullie met muntjes gooien?' Beeld Schuim
André Vrolijk, vierde generatie Amsterdamse accordeonist, en zanger John Spoel: 'Gaan jullie met muntjes gooien?'Beeld Schuim

Als je met dit weer dan toch moet werken, kun je dat maar het beste op een bootje doen, zeg ik altijd maar. André Vrolijk, accordeonist van het weergaloze Zwanenkoor, zoekt nieuwe leden en hoopvollen mogen auditie doen, dobberend op MS De Jordaan.

Vrolijk is ook de vaste accordeonist van De Twee Zwaantjes. Daar staat Trees Ruzette achter de bar. Altijd als ik haar hoor zingen, vraag ik haar of ze alsjeblieft met me wil trouwen.

Op de afgesproken pier is geen boot te zien, maar als ik zo eens om me heen kijk, maak ik me geen enkele zorgen. De Jordaan heeft een uniek stijlvoorschrift, al is die tatoeage boven op de voet nieuw voor me.

En daar is de boot al. De Amsterdamse drie kruisen in mast, een groot portret van Johnny, Leen en Willy aan de zijkant en nog wat Romeinse zuilen. Porselein voor de ramen.

Trees is er trouwens niet, zie ik. Dat scheelt straks ten minste één gênante scène.

Binnen gaat de oer-Jordaan verder. Schemerlampen, een kroonluchter en verderop een draaiorgel. Op de tafels staat het eerste borreltje al klaar.

Initiator Maarten Cuppen neemt me mee naar het onderdek. Daar is een bruine kroeg met Perzische tapijtjes en nog meer schemerlampen.

Het idee is dat deze open podia - dit is de eerste van acht - een cd gaan opleveren. Cuppen: "Ken je Blue Note in New York? Wat zou het mooi zijn als we met MS De Jordaan, en laten we eerlijk zijn: dit is een varend museum, een podium worden voor het Amsterdamse levens­lied. Pak een worstje."

Boven hoor ik een vrouw waarvan je zou zweren dat het Willeke Alberti is. Tussen de sollicitanten zitten pareltjes en er is ook nog een open podium en van samen zingen over een verloren liefde is nog nooit iemand slechter geworden.

Mooie gesprekken ook.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Ik ben op televisie geweest. Met Geer en Goor bij RTL Boulevard. Over eenzame ouderen. Een man van vroeger heeft toen contact gezocht. Leuk, hè!"

Nu moet Corry Soester (77) wel zeggen: volgens die man hebben ze het even erg gezellig gehad, vlak na haar scheiding op haar vijftigste, maar dat kan ze zich niet meer herinneren. De man spreekt er in elk geval bijzonder lovend over.

"Maar hij moet me wel echt lief vinden, en niet alleen om mijn lichaam, dus hij moet even wachten. Dan kan het wat worden."

Dat komt goed uit: "Hij ligt in scheiding. Ik mag hem even niet bereiken."
Op MS Jordaan gaan de eerste handjes in de lucht. Ik heb een werkelijk heerlijke avond.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat André Vrolijk’s Talentenjacht
Waar MS De Jordaan, Op de Aaamsterdaaamse grachten
Wie André Vrolijk, Maarten Cuppen, Saskia Roomeijer, John Spoel, Ivonne van Hattem, Corry Soester
Wanneer zondag 6 mei, 18.30 tot 21.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer *****
Hans zong ook ‘Ik pluk een ster voor jou/omdat ik zoveel van je hou’

Bedrijfsleider Saskia Roomeijer en initiator Maarten Cuppen van MS De Jordaan. 'Laten we eerlijk zijn, dit is een varend museum' Beeld Schuim
Bedrijfsleider Saskia Roomeijer en initiator Maarten Cuppen van MS De Jordaan. 'Laten we eerlijk zijn, dit is een varend museum'Beeld Schuim
De gasten op rij 1: 'Moeten we tongen of hoeft dat niet?' Beeld Schuim
De gasten op rij 1: 'Moeten we tongen of hoeft dat niet?'Beeld Schuim
Sonja Geene (Danny's Fashion), zangeres Ivonne van Hattem, een stem als Willeke, en zangeres Gillyan ­Niesen. Ze zingen ook in Rondje Mokum Beeld Schuim
Sonja Geene (Danny's Fashion), zangeres Ivonne van Hattem, een stem als Willeke, en zangeres Gillyan ­Niesen. Ze zingen ook in Rondje MokumBeeld Schuim
Corry Soester (eerst in de mode, daarna slagerijen, nu Purmerend) en zangeres Sandra Slot Beeld Schuim
Corry Soester (eerst in de mode, daarna slagerijen, nu Purmerend) en zangeres Sandra SlotBeeld Schuim
Zangeres Helma Stam, moeder Emma Schneider, zus Carry Denee en haar man Alex Denee. 'En hij is de bob. Hahahahaha' Beeld Schuim
Zangeres Helma Stam, moeder Emma Schneider, zus Carry Denee en haar man Alex Denee. 'En hij is de bob. Hahahahaha'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden