Column
Als je me vanavond na de wedstrijd niet ziet op tv, is de test mislukt
Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.
Als ik vanavond na de wedstrijd niet live in het stadion te zien ben, is de test mislukt. Een WK verslaan is namelijk niet alleen maar verhalen maken in een ver voetballand, maar soms ook domweg uitproberen of een rechtstreekse tv-verbinding met de studio in Hilversum eigenlijk wel werkt.
En dat gaan we zo eerst eens even testen. Wees niet bang: die wedstrijd komt goed aan. En alle commentaar ook. Maar we willen nog wat extra's doen en dat is best bewerkelijk. Toen ik nog bij AT5 werkte, hadden we er een speciale paal voor. Die moest je op de grond zetten en dan het wiel van een auto op de voet van de paal rijden. Daarna moest je met een soort fietspomp de mast omhoog pompen en de antenne op de RAI richten. Onder geen beding mocht je in de antenne kijken, want onze technicus had er betrekkelijk illegaal een sterkere zender ingebouwd en dat zou fataal kunnen zijn voor je oogbollen.
Bij de NOS hebben we satellietauto's die beeld kunnen doorstralen. En in het buitenland kun je zendtijd huren bij zulke busjes, soms voor bedragen van rond de honderd euro per minuut.
Dat is trouwens een wereld op zich. Bij grote, onverwachte nieuwsgebeurtenissen zijn het negen van de tien keer de Turken die als eerste ergens aankomen. Ik geloof dat er nergens meer televisiezenders zijn dan in Turkije en er zijn bedrijven die meteen in de auto stappen als er ergens iets gebeurt. Of het nou Syrië, Utøya of Lech is: die jongens zijn er meteen bij. Ze slapen in het busje, dat maakt ze allemaal niets uit.
Hier gaat het allemaal wat georganiseerder, maar toch hebben we besloten om het voor het Journaal ietsje anders te doen.
We hebben namelijk een apparaat meegenomen waar zeven sim-kaarten in zitten. Het is niet groter dan een flinke rugzak en het ding stapelt zeven mobiele internetverbindingen, zodat er één heel snelle verbinding ontstaat waarmee we de beelden kunnen versturen. Geen busjes meer, geen enorme bedragen per minuut: we lopen rond waar we willen en zijn 2,5 seconden later live op tv als het moet.
Nu moet het alleen nog even kunnen. Vandaar de test. Want hoewel er bij elke wedstrijd allerlei extra masten worden neergezet, is zeker hier in het zuiden het netwerk nog helemaal niet zo stabiel als we hoopten. En het is te ver rijden voor onze Turkse vrienden ben ik bang...