Column

Als je het over een held hebt, dan is Wim van Norden het

Theodor Holman
Theodor Holman. Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor Holman.Beeld Jean-Pierre Jans

Ik ben behoorlijk aangeslagen door het overlijden van Wim van Norden. Een paar dagen geleden had ik nog afgesproken dat ik op een jaarlijkse Parool-lunch zou komen waar hij ook zou zijn; hij had nog nooit overgeslagen.

En een paar weken geleden zou ik hem met Max Pam een bezoek brengen, maar dat ging helaas niet door. Hij wilde bij een herdenking zijn.
Wim van Norden, een van de oprichters van Het Parool. 97 jaar geworden. Als je het hebt over een held, dan is hij het.

Gerard Mulder beschreef hem in 1997 in Wim van Norden, portret van een courantier. Een schitterend boek voor wie van kranten houdt.
Van Norden. Formeel en rationeel, maar met een groot gevoel voor humor.

Hij heeft ons wel eens verteld hoe het in 1945 lukte om zonder drukpersen en zonder geld toch een krant uit de grond te stampen. We hingen aan zijn lippen.

Karel van het Reve, destijds lid van het stichtingsbestuur, vertelde: 'Wim moest eens een lezing houden in Amerika over het illegale Parool. Hij had verteld hoe moeilijk dat was en dat er medewerkers van de krant door de Duitsers waren gepakt en geliquideerd. Maar het enige waarin die Amerikanen geïnteresseerd waren, was hoe je in oorlogstijd advertenties voor je krant wierf.'

'Klopt,' zei Van Norden lachend toen ik hem dit verhaal een keer voorlegde.

En Kees Tamboer, oud-adjunct-hoofdredacteur, vertelde mij eens hoe hij Jan Vrijman bij de krant betrok. Die zou als Journaille elke dag op de voorpagina een column schrijven. Sommige leden van het stichtingsbestuur, onder voorzitterschap van Van Norden, vroegen zich op de eerstvolgende vergadering af of de hoofdredactie gek was geworden.
Van Norden zweeg, Karel van het Reve ook. Toen de leden uitgefoeterd waren, vroeg Van Norden aan Van het Reve wat hij van Journaille vond.
Die antwoordde: 'Ik vind het heel knap, elke dag zo'n stukje. Erg goed.'
'Kijk,' zei Van Norden toen, 'zo denk ik er nou ook over. Volgende onderwerp.'

Toen ik als kopijloper bij Het Parool begon, moest ik eens de krant aan alle leden van het stichtingsbestuur geven. Hoofdredacteur Sandberg zei: 'Je begint bij mijnheer Van Norden.'
'Hoe ziet die eruit?' vroeg ik. 'Hij is de man met het meeste gezag,' antwoordde Sandberg.

Ik herkende hem onmiddellijk.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten of stuur een mail.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden