PlusColumn

Als je het er niet mee eens bent, ben je een ­politiek correct gutmensch

Beeld Linda Stulic

Vorige week las ik een stuk van Wierd Duk in het Algemeen Dagblad. Hij schrijft daarin een interessante serie waarin hij aan de hand van beknopte, ­persoonlijke verhalen de ­stemming in Nederland peilt.

Deze keer waren er drie mensen aan het woord die in kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae ­zaten te praten over het maatschappelijk debat. Die drie mensen waren filmmaker Eddy Terstall, meningenverkondiger Sywert van Lienden en psychiater Kaspar Mengelberg.

Ze hadden flink tegen elkaar aan zitten jammeren, daar in Arti.
Terstall vindt dat je geen subsidie krijgt als je geen links standpunt verkondigt.

Mengelberg vindt dat de politiek correcte maatschappelijke druk nog nooit zo hoog was als nu.

Van Lienden klaagt dat hij, als hij bij De Wereld Draait Door aanschuift, zo druk is met het verdedigen van zijn standpunten: "Dat vreet tijd waardoor ik nauwelijks toekom aan mijn eigen verhaal. Ik krijg er een punthoofd van!"

Tja, het eigen verhaal van Sywert van Lienden. Eerlijk gezegd heb ik zijn frisgeboende punthoofdje al zo vaak op tv gezien, en ik hoor hem ook regelmatig op de radio, dat ik zijn verhaal zo langzamerhand wel scherp heb. En dat hij zijn standpunten moet verdedigen, hoort ook een beetje bij standpunten, lijkt mij.

Links ligt met de pootjes omhoog te wachten op de genadeklap, maar rechts wordt steeds ­bozer: hun stem wordt niet gehoord, ze worden weggehoond of genegeerd, en helemaal niet ­serieus genomen.

Maar wanneer ik de tv ook aanzet, welke krant ik ook opensla, altijd als ik mijn tijdlijn op Twitter zie - ik word overspoeld door scherpe islam-­kritiek, gefulmineer op de publieke omroep en zie-je-wel-meningen over Trump.

De briefjes van Jan Dijkgraaf, de columns van Theodor Holman, de meningen van Leon de Winter, de verontwaardiging van The Post Online, de scherpslijperij van GeenStijl, het *bonkt met hoofd op tafel* van Annabel Nanninga - het is alomtegenwoordig. Inclusief bijval en ­alles.
Als je het er niet mee eens bent, ben je een ­politiek correct gutmensch.

En almaar die woede en verontwaardiging. Steeds weer op Pauw en DWDD. Dat zijn inderdaad programma's die worden gemaakt door een omroep met links DNA en zijn om allerlei redenen vaak ergerlijk. Maar ook razend succesvol. Niet door een links complot, gewoon door kijkcijfers.

Het ridicule discussieprogramma van PowNed of de Avro-oude-stijl programmering van WNL is het niet erg gelukt om tot de massa door te dringen.

Kom met wat beters, zou ik zeggen.

Misschien kunnen boze witte mannen gewoon niet zo goed tv maken. Gelukkig kunnen ze heel goed twitteren.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden