Column

Als je geen populist bent, hoor je er niet echt bij

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het gevaarlijke viruswoord van tegenwoordig is 'populisme'. Ik meende dat deze enge ziekte alweer op z'n retour was, maar de besmetting blijkt hardnekkig.

Kijk je op internet, dan vind je meer dan tien definities.

Natuurlijk is Wilders een populist, want hij doet aan makkelijke oplossingen en praat het volk naar de mond. En in zijn kielzog zijn Trump, Marine Le Pen en meer rechts gajes. Want zij willen doen wat het volk wil, en dat schijnt niet de mode te zijn.

Je mag blijkbaar het volk niet naar de mond praten.

Nu kwamen onlangs linkse populisten als Jesse Klaver en Emile Roemer zich melden bij het populistenkantoor. En tot mijn stomme verbazing sloten zich daar zaterdag Dijsselbloem en Asscher van de PvdA bij aan.

Allemaal tuig toch? Ik bedoel, betekent het woord 'populist' iets anders dan iets verschrikkelijk negatiefs?

Iedere keer als ik het woord populist hoor, probeer ik te achterhalen wat de geachte spreker ermee bedoelt. Het is een 'isme' dus een ideologie, maar dat schijnt het toch weer niet te zijn. Het is 'een politieke stijl,' zegt Wikipedia, maar welke stijl dat dan is, geen idee.

Quizprogramma-sidekick Maarten van Rossem, die zich voor zijn gegrom fors laat betalen, schijnt zelfs een boekje te hebben geschreven over popu­lisme, dat ik niet ken, maar waarvan de titel vermoedelijk luidt: 'Ik ben zelf de grootste populist van Nederland'.

Want ongenuanceerdheid schijnt ook iets populistisch te zijn en de hooggeleerde Van Rossem heb ik nog nooit een genuanceerde uitspraak horen debiteren. Hoewel, op de vraag: "Wat eet u graag?" antwoordde hij: ''Pannenkoeken.''

Kortom: momenteel is iedereen populist, van Professor Pannenkoek tot Nee-is-ja Rutte, die graag wil doen 'wat goed is voor het hele Nederlandse volk'.

Als je geen populist bent, hoor je er niet echt bij.

Ik ben voor de democratie en ik vind dat de samenleving veel democratischer moet worden, ik ben er ook voor dat iedereen alles mag zeggen, en dat is ook een afwijking die je bij hardnekkige populisten ziet.

Het populismevirus hou je, volgens mij, het beste tegen door de grenzen te sluiten, niet al te veel vluchtelingen meer toe te laten, geen meningen te verbieden en te volgen wat de uitkomst van een referendum is.
Maar waarom zou je. Het is een virus om trots op te worden.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden