Plus

'Als ik zie wie er voor het referendum zijn, weet ik genoeg'

Voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne meldden zich woensdagochtend bij de stembureaus. Het referendum als nationale touwtrekwedstrijd.

Een stemhokje op Station Amsterdam Sloterdijk, vanochtend vroeg.Beeld Rink Hof

Democratie is niet voor langslapers. Om half zes in de ochtend heeft Peter de Waard, voorzitter van het stembureau in de Starbucks op Station Sloterdijk, zich gemeld op het stadsdeelkantoor van Nieuw-West om zijn spullen op te halen: een exemplaar van de Kieswet, een plastic zak met paperclips, elastiekjes, stempels en andere kantoorartikelen, vijf lunchpakketten en 1200 stembiljetten.

"Als we er meer nodig hebben, komt een medewerker van het stadsdeel die brengen," legt De Waard uit. "Maar ik verwacht niet dat dat nodig zal zijn. Bij normale verkiezingen krijgen we hier zo'n zevenhonderd mensen. Dat gaan we vandaag echt niet halen."

57 pagina's
Als het stembureau op Sloterdijk om half zeven opent, staat er inderdaad een grote groep mensen in de rij voor een beker ingewikkelde koffie, maar moet de eerste deelnemer aan het referendum zich nog melden.

Dat gebeurt pas vijf minuten later. Een man van middelbare leeftijd krijgt zijn stembiljet, nadat de mensen achter de tafel zijn identiteitsbewijs hebben gehouden naast een lijst van 57 pagina's van Amsterdammers die sinds het verstrekken van de stempassen zijn overleden, verhuisd of bij de gemeente hebben gemeld hun stempas kwijt te zijn.

De eerste stem in de stad is naar het ja-kamp gegaan, vertelt de man na afloop. "Ik ben tegen het hele referendum," legt hij uit. "Ik heb nog overwogen om niet te gaan stemmen, maar ik wil ook niet dat de tegenstanders de uitslag domineren."

Het verlangen om de tegenstander de voet dwars te zetten, blijkt ook de andere kant op te werken. "Als ik zie welke mensen voor zijn, weet ik genoeg," zegt de eerste kiezer even na half acht op het stembureau in seniorenflat De Wasknijper in Noord, over zijn motivatie om tegen het Oekraïneverdrag te stemmen. "Ik heb geen moment getwijfeld. Dit verdrag moet zo snel mogelijk van tafel."

Nederlaag
Het referendum heeft daardoor veel weg van een nationale touwtrekwedstrijd,waarbij de nederlaag van de ander minstens zo belangrijk is als de eigen overwinning, en waarvan de uitkomst zal worden bepaald door de aantallen voor- en tegenstanders die zich in de loop van de dag melden om het touw vast te grijpen en mee te trekken.

Dat kan tot negen uur vanavond. Daarna begint op de stadsdeelkantoren het tellen van de stemmen. Dat zal snel gaan, verwacht Peter de Waard op Sloterdijk. "We hoeven maar twee stapels te maken: ja of nee."

Liveblog

Volg alle ontwikkelingen rond het referendum in Amsterdam in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden