Column

Als ik tegenwoordig een blanke wil uitschelden, noem ik hem racist

Theodor Holman.Beeld Het Parool

Hoe scheld je een blanke uit? Je zou 'kaaskop' kunnen roepen, of 'bleekscheet', maar dat zijn lullige woorden. Ik geloof niet dat een bleekscheet of een kaaskop erg beledigd zou zijn.

Ikzelf heb in mijn jeugd veel gescholden en ik werd ook veel uitgescholden. Nooit gebruikte ik het scheldwoord 'Jood', omdat ik dat niet kende als scheldwoord. Ik heb wel eens jongens uitgescholden voor 'haakneus', maar ik schold iedereen uit die een haakneus had en heb destijds ook nooit de relatie gelegd tussen haakneuzen en Joden. Om te discrimineren moet je enige kennis van discriminatie hebben.

Wel gebruikte ik het scheldwoord 'brillenjood'. Maar ik werd zelf ook uitgescholden voor brillenjood. Dus ik moest met dat woord zorgvuldig omgaan. Ik zou overigens geen ander scheldwoord weten voor iemand met een bril; misschien 'schele' of 'blinde', maar die deugen niet, omdat je meteen kunt vaststellen - in tegenstelling tot de haakneus - dat het niet klopt.

Een eigen klein literatuuronderzoek dat geen enkele wetenschappelijke toets kan doorstaan, leidt tot de conclusie dat als je blanken wilt uitschelden, je 'racist' moet roepen.

En omdat blank eveneens om redenen die ik niet weet een betekenis heeft gekregen van racistisch, moet je 'witte mannen' zeggen. Je hebt zwarte mannen en witte mannen. En die witte zijn racistisch! Is er een talkshow met alleen witte mannen, dan zijn die absoluut racistisch. Omdat we alleen mannen zien en dus geen vrouwen, laat staan zwarte vrouwen, en alleen blanken - witten, bedoel ik.

Een dubbel, bijna driedubbel fout perspectief, schijnt het. Het is gek, ik ben ooit gevraagd om mee te werken aan een radio-uur met mijn 'zwarte top 10' aan muziek, wat helaas niet is doorgegaan, maar ik dacht toen ook: als ik nou eens aankondig dat ik vanmiddag alleen maar blanke muziek ga draaien, klinkt dat niet gek? Nou is blanke muziek geen muziek voor blanken, maar dat verschil is niet groot.

Kortom: als ik tegenwoordig een blanke wil uitschelden, noem ik hem racist. Omdat ik oud en grijs ben en mijn huid die voorheen café-crème was, is gelooid door mijn harde bestaan, word ik soms voor een boze blanke man gehouden en dus ook voor een racist. Dat ik een racist word genoemd, doet nooit pijn. Voor dat blanke geneer ik me wel eens.


t.holman@parool.nl

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden