Als ik allochtoon schrijf, bedoel ik ook allochtoon

Wat hebben taal en moraliteit met elkaar te maken? Als ik zeg: 'Samir is een klootzak,' kun je stellen dat klootzak een zwaar beladen term is omdat het een onwelvoeglijke betekenis heeft, maar als ik Samir in een negatief daglicht wil stellen, dan lijkt klootzak mij een adequate term.

Als ik eis dat mijn krant geen onwelvoeglijke woorden gebruikt en ik daarom het woord klootzak verbied, ben ik censuur aan het uitoefenen. De schrijver kan immers niet meer zeggen wat hij wil. De zinnen 'Samir is een rat' of 'Samir is ongedierte' of 'Samir is een hond' mogen dan overigens wel, terwijl die ook iets negatiefs uitdrukken, en soms onwelvoeglijker zijn dan 'Samir is een klootzak.' Dus met het verbieden van het woord klootzak win je niets.

De Vlaamse krant De Morgen wil het woord allochtoon in de krant verbieden, want dat woord bevat vage, negatieve connotaties. Als journalist bij De Morgen zou ik daar ongelukkig mee zijn, want mijn hoofdredacteur gaat dan toch wezenlijk ingrijpen in mijn stijl. Als ik allochtoon schrijf, bedoel ik ook allochtoon.

Je kunt als hoofdredacteur vragen: wat bedoel je met dat woord, Kuifje? Wanneer die dan zegt: misdadige buitenlanders van Afrikaanse afkomst, kun je een voorstel doen om dát dan op te schrijven, in plaats van allochtoon. En als Kuifje dan persisteert omdat hij allochtoon bedoelt, kun je zijn hele stuk afwijzen omdat het te vaag is, of het laten gaan. Maar je kunt niet alleen dat woord verbieden, omdat je het moreel verwerpelijk vindt. Kuifje is misschien moreel verwerpelijk, of hij kan niet goed schrijven. Taal als zodanig kent geen moraal.

Wanneer is een woord eigenlijk 'verkeerd?' Als je het in het woordenboek opzoekt en het iets anders betekent? Hoe weet dat woordenboek wat de juiste betekenis is?

Ik denk nog altijd dat wij met z'n allen bepalen wat het juiste gebruik van een woord is. Taal verandert namelijk. Een lul was vroeger het uiteinde van een slang en staat tegenwoordig voor de zanger Gordon. Het kan dus best zo zijn dat over tien jaar het woord allochtoon buitengewoon geslaagde progressief denkende Belg van buitenlandse afkomst betekent. Dat weet dan niemand die De Morgen leest.

Wie denkt dat afzonderlijke woorden een moraal uitdrukken gelooft in de goedheid van de duivel.

 
Wanneer is een woord eigenlijk 'verkeerd?' Als je het in het woordenboek opzoekt en het iets anders betekent?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden