PlusColumn

Als het voetbal verzandt in een potje vrij worstelen, geef mij dan maar een scheids

Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

In de competitie van mijn zoontje ontbreken klinkende namen als Stormvogels, Grasshoppers, De Foresters of een on­mogelijke afkorting als WV-HEDW (Wilhelmina Vooruit - Hortus Eendracht Doet Winnen). De clubs uit zijn poule vallen allemaal in een bekende groef: Sparta, PSV, FC Utrecht, AZ, Almere City. Vandaag spelen ze hun laatste wedstrijd voor de winterstop.

Als je de stand bekijkt, zie je een schrikbarende cijferlijst. Ajax heeft in 11 wedstrijden 181 keer ­gescoord. Dat is een gemiddelde van ruim zestien goals per wedstrijd. Excelsior heeft er juist 193 ­tegen gekregen. Deze aantallen lijken belachelijk, maar dat valt best mee als je hun spelvorm in ogenschouw neemt.

Ze spelen namelijk niet elf tegen elf, maar Twin Games. Dat gaat zo. De selectie wordt opgesplitst in twee teampjes van acht jongens. Gelijktijdig worden twee wedstrijdjes naast elkaar op een half veld gespeeld. Na dertig minuten wisselen de teams van tegenstander. Aan het eind worden de uitslagen van alle partijtjes opgeteld. Dus als beide teams van Ajax in elk wedstrijdje vier doelpunten maken heb je er al zestien te pakken.

Hoe jonger de teams, hoe groter de monster­zeges. Ik herinner me een uitslag van de Onder 10: 78-3. Dat is een beetje veel. En een beetje kut voor de jongetjes van Brabant United. Nu ze wat ouder zijn, worden de uitslagen minder extreem. Ze worden natuurlijk groter en sterker waardoor de ruimte op dat halve veld steeds kleiner wordt. Vanuit de achterhoede het hele veld over dribbelen lukt ze nauwelijks meer.

Dus moeten ze iets anders verzinnen. En dat is precies de bedoeling van de Twin Games: in kleine ruimtes met veel balcontacten naar creatieve oplossingen zoeken. Het spel heeft veel vaart, de jongens moeten continu beslissingen nemen en heel snel handelen. Dat is fantastisch om te zien. Als ze daar tenminste aan toekomen.

Want er is één obstakel. De jongens spelen zonder scheidsrechter. Dat idee komt uit het straatvoetbal, waar buurtvriendjes het ook zelf uitzoeken. Maar deze tegenstanders zijn elkaars vriendje niet. Ze willen de clubeer hoog houden. En bij de jongste teams gaat dat nog goedschiks, maar deze prepubers hebben al iets te veel rood vlees gegeten.

Dus hebben we in plaats van Stormvogels stormrammen op het veld. En dan wordt SPA-RTA: Shirtjetrekken Pareert Aanvallen - Rücksichtslos Tackelen Aanbevolen. Dat doen ze overigens allemaal, Ajax net zo goed. En als het voetbal verzandt in een potje vrij worstelen, geef mij dan maar een scheids.

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'. Lees al haar columns terug in het archief. Reageren? e.dikker@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden