Han Lips

Als het recht van overpad niet bestond, had 'De rijdende rechter' het bedacht

Beeld NCRV

Het recht van overpad lijkt, samen met de perceelgrens, bedoeld om buren tegen elkaar in het harnas te jagen. Als het niet bestond, had 'De rijdende rechter' het moeten bedenken.

In de aflevering 'Achterlangs' van 'De rijdende rechter' bezochten we een wijk in Hilversum waar Dariush was komen wonen, een jongeman nog, en een zelfverklaarde 'rommelkont'. Hij wilde af van het recht van overpad, waardoor buren door zijn tuin de kortste weg naar de straat konden nemen.

Zoals gebruikelijk was het formele conflict slechts het topje van de ijsberg. Zijn buurman was de oudere Cor Keller, die nog altijd in zijn geboortehuis woonde. In de vaste cast van 'De rijdende rechter' is er altijd iemand aan wiens 'gezondheid het vreet'. Die rol werd fraai ingevuld door Cor, die zijn bevende handen omhoog hield naar de camera.

Maar ook de buren aan de andere kant, het jonge stel Justin en Charissa, stond het water aan de lippen. Charissa was niet het type dat bijdroeg aan een vlotte de-escalatie. 'Stel dat er een glasscherf ligt daar. Dan kan ik mijn kind kwijt zijn!'

Mr. Visser ging, zoals gebruikelijk, de situatie ter plekke opnemen - altijd een interessante confrontatie tussen onberispelijkheid en chaos. Hij kwam terecht in een wereld van dichtgegroeide ingangen en verzamelingen rotzooi onder half vergaan dekzeil. Onverstoorbaar liep hij daar met een meetinstrument rond, op zoek naar feiten tussen hoogoplopende emoties. Hij nam een onpopulair besluit. En dat was geruststellend te noemen.


Han Lips is sinds begin jaren '90 tv-criticus bij Het Parool. Vanaf nu verschijnt zijn dagelijkse bijdrage ook online. Lips is te bereiken op hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden