Column

Als er zo gemoord kan worden, welke beschaving wint dan?

Theodor HolmanBeeld Wolff

De verharding van de onderwereld leidt tot een verharding van de bovenwereld. Op het moment dat de godfathers van de mocromaffia onschuldige familieleden gaan vermoorden, weet je dat onze rechtsstaat een dreun krijgt.

Stel dat we door de kunde van de recherche de daders te pakken krijgen. Dat zijn vermoedelijk jonge knapen, hoorde ik laatst, die een foto van het slachtoffer krijgen, een kalasjnikov en een gestolen auto, plus een paar honderd euro en een refurbished iPhone. Wat is de straf die je die jochies geeft, in het besef dat hun opdrachtgevers buiten schot blijven?

Stel dat we de allerhoogste baas ook te pakken krijgen. Wat dan?

De advocatuur in Nederland huilt al jaren dat het 'onmenselijk' is om levenslang werkelijk levenslang te laten zijn. Levenslang is straks dus niet meer levenslang terwijl de gevangenis misschien wel meer de natuurlijke habitat van zo'n misdadiger is dan de bovenwereld. Zelfs als hij in de gevangenis zit, kan hij - zie Willem Holleeder - nog opdrachten tot moord geven.

En intussen worden de psychiaters om te oordelen dat zo'n misdadiger totaal gestoord is, schaarser.

Een liquidatie vindt de misdadiger humor; hoe gruwelijker en tragischer de moord, hoe meer er gelachen wordt. De waarde van het leven kent de godfather niet, boeit hem niet, zegt hem niets. Dood, daar houdt hij van. Dood is zijn beste vriend. Dood maakt de godfather God. Een god zonder moraal die onschuldige kinderen lachend de dood in jaagt.

En wat kunnen wij doen? Niets. Godfather zit straks levenslang (dus niet) in een gevangenis alfa-aap te wezen.

Nou ben ik tegen de doodstraf, maar ik denk wel steeds vaker: waarom ben ik daar ook alweer tegen? Het is dat beetje beschaving waarop ik leun waarvan ik weet dat elke micromaffioso die met liefde onderuit zou trappen.

Maar als onze beschaving betekent dat je zomaar vermoord kunt worden omdat je de oom van een broer van een moeder van een voormalige bloedbroeder bent en er op elke hoek van de straat een uitgebrande auto staat tegenover een tent waaruit en waarin mannen in witte of blauwe pakken lopen, dan dringt de behoefte aan de doodstraf zich op teneinde toch iets te kunnen doen aan onze machteloosheid.

Die mocromaffiosi tarten onze beschaving met hun meedogenloze spel met de dood. Maar als er zo gemoord kan worden, welke beschaving wint dan uiteindelijk?

Lees ook: 22 vragen om de onbegrijpelijke liquidatieoorlog te begrijpen

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden