Plus

Als er bamboe is, vinden de panda's alles wel best

De reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya komen woensdagavond aan in Nederland. Dinsdag was de afscheids­ceremonie in een Chinees dorpje in de mistige bergen, waarna de panda's naar het vliegveld zijn gereden.

De twee reuzenpanda's worden ingeladen in China. Vanavond worden ze op Schiphol verwacht Beeld  Lyu Jia/ANP
De twee reuzenpanda's worden ingeladen in China. Vanavond worden ze op Schiphol verwachtBeeld Lyu Jia/ANP

'Wij zijn echt heel erg blij," roept dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn als de vrachtwagen met Wu Wen en Xing Ya erin onder een regen van confetti de poort uit is gereden. Iedereen van Ouwehands Dierenpark valt elkaar in de armen.

"Gefeliciteerd," klinkt het. Zestien jaar werkte miljardair Boekhoorn naar dit moment toe en nu is het echt zover: na een afscheidsceremonie zijn de panda's in handen van de Rhenense dierentuin.

Een aardige, lieve panda
Uren daarvoor hebben Wu Wen en Xing Ya nog geen idee van de reis die ze te wachten staat. Vrouwtje Wu Wen zit dan nog rustig te knabbelen op een paar stevige stokken bamboe. Enorme stengels gaan met een harde knak doormidden, waarna zij ze smakkend en snuivend naar binnen werkt.

Xing Ya zit in een verblijf ernaast. Hij is wat onrustiger, loopt heen en weer, rolt over een grote steen, probeert tegen de muur op te klimmen om te gaan liggen en een mooie, gele pandadrol te draaien.

"Wu Wen is, als je haar vergelijkt met Xing Ya, schattiger. Ze is een aardige, lieve panda. Xing Ya eet heel snel, hij heeft echt honger. Hij heeft ook heel duidelijke gelaatstrekken, waaraan je kan zien dat hij geniet van het eten," vertelt de Chinese pandaverzorger Hu Zhengquan.

Veilige plek
De Chinese dierenarts Deng Lingua: "Ze houden vooral heel erg van eten. Van bamboescheuten, wortel en appel. Als wij hun naam roepen, komen ze naar ons toe. Ze herkennen ons als hun verzorgers."

De afgelopen weken hebben de Ouwehands-pandaverzorgers Brenda van Ekeren en Mike Sterken Nederlands tegen ze gepraat, zodat ze daar straks naar luisteren.

De beesten worden in speciale transportkisten vervoerd. Daar hebben ze de afgelopen weken alvast aan kunnen wennen, zodat ze weten dat het een veilige plek is. Aan boord van het vliegtuig ontbreekt het hen aan niks: ook hier is volop bamboe en er zijn verzorgers die tegen hen aan praten.

Het is precisiewerk om de kisten met een heftruck in de vrachtwagen te hijsen. De truck is versierd met afbeeldingen van Chinese bomen, een Hollandse molen, tulpen en twee luchtballons. 'Farewell to Xing Ya and Wu Wen to Netherlands' staat erop.

Feestelijk
Het lijkt nog even mis te gaan. De weg op het terrein heeft een te scherpe bocht, waardoor de truck dwars door de berm moet en lijkt te kantelen. Maar het gaat net goed.

Het vertrek van Wu Wen en Xing Ya is verder ook op z'n Chinees 'tot in de puntjes geregeld': de afscheidsceremonie begint te vroeg en loopt ook nog uit. Maar feestelijk is het wel. De lokale bevolking van de Wolong Qiang voert traditionele dansen uit, er zijn vriendelijke woorden over en weer en er worden cadeaus uitgewisseld: Schengenvisa voor de panda's, een bamboefiets voor de Chinese gastheren en een kalligrafiewerk voor de Nederlanders.

Boekhoorn speecht: "Voor ons is dit een dag waarop een droom uitkomt. We hopen natuurlijk ook dat Wu Wen en Xing Ya hun rol pakken en een baby produceren als ze in Nederland zijn. Wij doen onze best om ze daarin te laten slagen," grijnst hij.

Lees ook: Zo komen de twee reuzenpanda's naar Schiphol

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden