Plus

Als de studentenzaak je in het bloed zit

Tijmen de Vos en Alba van Vliet zijn kinderen van Asva-veteranen. De Vos zwaait nu af als voorzitter van de studentenunie, Van Vliet volgt hem op. Veel is veranderd, sommige kwesties blijven altijd actueel.

Alba van Vliet (l) volgt Tijmen de Vos op als voorzitter van de Asva Beeld Marc Driessen
Alba van Vliet (l) volgt Tijmen de Vos op als voorzitter van de AsvaBeeld Marc Driessen

Het is steeds moeilijker bestuurders te vinden voor studieverenigingen en studentenvakbonden. Wie heeft er ook nog tijd nu je binnen drie jaar moet afstuderen, terwijl je ook werkt, aan cv-building doet en het geld voor je onderhoud moet lenen?

Tijmen de Vos (23) en Alba van Vliet (20) durfden het aan. De Vos stapte halverwege het afgelopen studiejaar in als voorzitter van de Asva-studentenunie, nadat zijn voorganger was vertrokken vanwege spanningen in het bestuur. Van Vliet neemt het nu van hem over.

De studenten economie (De Vos) en Politics, Psychology, Law & Economics (Van Vliet) hebben het studentactivisme bijkans geërfd. De moeder van De Vos en beide ouders van Van Vliet zaten in de jaren tachtig in het bestuur van de studentenunie.

Profijtbeginsel
En hoewel de wereld radicaal lijkt getransformeerd, zijn de onderwerpen die de studenten aankaarten niet zo gek anders. De Vos vond laatst een krantje van de Asva uit de jaren tachtig. "We zouden al die artikelen nu online kunnen zetten, zonder dat je ziet dat het dertig jaar oud is."

Woningtekort, bezuinigingen, demonstraties, ruzie met het college van bestuur. Alleen heette 'rendementsdenken' destijds 'profijtbeginsel.' De Vos kwam laatst zelfs iemand tegen die op precies dezelfde post zat als in de tijd dat zijn moeder de studenten vertegenwoordigde. "Die was er blijven hangen."

Uiteraard zijn er ook verschillen. Waar hun ouders nog makkelijk acht jaar konden studeren, is de druk op studenten nu opgevoerd. De woorden burn-out, studiedruk en leenstress kwamen destijds niet voor in berichten over het studentenleven.

Wie denkt dat de studentenvertegenwoordigers niet meer nodig zijn, heeft veel te lang niet meer op een universiteit rondgelopen. "Je ziet de onderwijskwaliteit achteruitgaan door de bezuinigingen. Bij economie heb je soms college met duizend studenten, en zijn vakken met pluriforme economische theorieën wegbezuinigd Zo train je nauwelijks nog kritisch denkvermogen," vindt De Vos.

Bevoorrecht
Van Vliet hekelt ook haar eigen studie, een prestigieuze opleiding in het Engels, die twee keer zo duur is als een reguliere opleiding en alleen toegankelijk voor studenten die meedoen aan een selectie. "Ik voel me bevoorrecht dat ik dit kan doen, maar het is niet goed voor de diversiteit en toegankelijkheid dat dit gebeurt," zegt ze diplomatiek.

Tot de successen van het afgelopen jaar rekenen de Asva-bestuurders - Van Vliet was toen al medewerker - de organisatie van een protestnacht en de mars voor onderwijs. In samenwerking met andere actiegroepen is het gelukt het protest tegen onderwijsbezuinigingen verder aan te zwengelen.

In 15 jaar tijd is de bekostiging per student met meer dan 20 procent gedaald. Tegelijkertijd is de basisbeurs afgeschaft, en komen de beloofde investeringen in het hoger onderwijs met aftrek van een korting op nul uit, rekenen de studenten voor.

Hoewel de mars voor onderwijs uitmondde in een tentenkamp op het Roeterseiland dat door de politie is ontruimd, ziet De Vos het wel als overwinning. "Het college van bestuur heeft de bezuinigingen bij de minister aangekaart." Van Vliet: "Maar ze hadden nog meer kunnen doen."

Het stokje is overgedragen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden