Reacties

‘Als de pinautomaten ’s nachts sluiten, komen er weer geldlopers in de stad’

Pinautomaten worden per direct ’s nachts uitgeschakeld tussen 23.00 en 07.00 uur. Het gaat om een tijdelijke maatregel die plofkraken tegen moet gaan. De geldautomaten worden echter niet geleegd. Deskundigen en betrokkenen zijn verdeeld over de doelmatigheid van deze maatregel.

Een plofkraak op een geldautomaat op het Belgiëplein in Nieuw-West.Beeld ANP

Ad van Riel, directeur van REASeuro en explosievendeskundige

“Criminelen kunnen om twee redenen stoppen met plofkraken. Enerzijds omdat ze geen buit meer kunnen vangen, anderzijds omdat de pakkans te groot wordt. Een maatregel moet dus bijdragen aan een van die twee zaken. Nu de luiken voor de pinautomaten ’s nachts zullen sluiten, betekent dat dat criminelen het tijdstip van de plofkraak zullen gaan verleggen.” 

“We hebben genoeg voorbeelden dat het verleggen van het tijdstip naar overdag niet zorgt voor een hogere pakkans. Het feit dat er tot nu toe geen directe slachtoffers zijn gevallen bij plofkraken, is meer geluk dan wijsheid geweest. Ga je het tijdstip verleggen naar een moment op de dag dat er meer mensen aanwezig zijn, dan denk ik niet dat een crimineel daarmee zal zitten. Dan neem je dus een groter risico. Als je ervoor zou zorgen dat dat geld na zo’n aanslag onbruikbaar is, dan boek je wel vooruitgang. Maar dat zijn maatregelen waarover ik niet verder kan uitweiden. Het blijft immers een wapenwedloop tussen de criminelen en de gevestigde orde.”

Jasper van der Kemp, hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit

“Ik denk dat de maatregel redelijk kansrijk is. Vooralsnog ontneemt het de plofkrakers voor een behoorlijke tijd de mogelijkheid om een plofkraak te plegen. Het wordt moeilijker. De machine wordt zodanig uitgeschakeld dat je geen pinbetaling meer kan doen, omdat de geldlade sluit. Die wordt nu meestal gebruikt bij een plofkraak.” 

“Met deze maatregel kan het zo zijn dat criminelen gaan proberen om aan de buitenkant van de automaat explosieven te plaatsen. Maar het is al gebleken dat de kans op succes via die weg een stuk kleiner is. Het onbruikbaar maken van het geld is eigenlijk de belangrijkste maatregel die mogelijk is. Als dat lukt, wordt het een stuk minder interessant om een plofkraak te ondernemen. Maar dan moet vooraf wel heel goed duidelijk zijn dat een plofkraak geen zin meer heeft.”

Jan de Beer, uitbater van Café de Wetering in het Centrum, waar men enkel contant kan betalen

“Bij mij kan men niet pinnen. Als de pinautomaten ’s nachts gaan sluiten, denk ik dat er weer mensen met geldkoffertjes de stad rondgaan, zoals dat ook in de jaren zestig en zeventig ging. Geldlopers gingen dan naar cafés om bezoekers aan munten te helpen. Deze maatregel is helemaal niet slim. Laten we pinautomaten liever inpandig maken. Maar de banken zitten liever op hun centen, en de service wordt minder. Ik blijf erbij dat er contant geld moet zijn. Ik vind het een schande dat er winkels zijn waar je niet contant kan betalen. Er wordt dan gezegd dat dat uit veiligheidsoverwegingen is, maar in werkelijkheid willen de banken gewoon meer vangen. Wij gaan vooralsnog dan ook zeker geen pinbetalingen invoeren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden