Column

Als de pillen niet meer werken, nemen we er nog meer

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik hoor nu elke dag dat wij mensen gezond moeten eten. Veel groente, weinig vlees, geen zout en suiker, en ik moet ook veel bewegen.

Daar is weinig tegenin te brengen, althans, dat durf ik niet. Want wie niet gezond eet, is straks schuldig aan zijn eigen ziekte. Had maar dagelijks gedanst, met een komkommer en een peer.

Gezond eten is een morele handeling geworden. Irritant!

Een groot deel van de ziektes is genetisch bepaald. Daar heeft voeding misschien wel iets, maar niet erg veel invloed op. Je kunt zomaar een hartstilstand krijgen bijvoorbeeld. Of kanker. Of een depressie. Nou, laat mij u zeggen, dat veel sla eten die depressie echt niet doet verdwijnen. Wat een depressie wel positief kan beïnvloeden, zijn pillen.

Daar ben ik van. Ik slik momenteel zes pillen per dag. Mijn bloeddruk is nu goed, maar toen mijn bloeddruk nog te hoog was, vroeg ik om een sterkere pil.

Ik weet heus wel dat ik mijn bloeddruk omlaag kan krijgen door te bewegen, minder te eten en vooral mijn zout­gebruik te beperken. Maar een pil slikken is veel handiger, en ook smakelijker. Een pil heb je met een slokje water zo weg. Nou, groente niet!

Pillen zijn, in tegenstelling tot gezond eten, moreel verdacht. Wie veel pillen moet gebruiken, is eigenlijk een slecht mens. Toen ik onlangs in het café vertelde dat ik zes pillen per dag slikte, was de reactie: "Heb je aids of zo?"

Ik ben gek op pillen, juist omdat ik dan kan doorleven zoals ik wil. Pillen verhogen de kwaliteit van mijn bestaan, wat groente en bewegen niet doen.

En als de pillen niet meer werken? Dan nemen we nog meer pillen. Sommigen vinden het heerlijk om zichzelf uit te putten. Nou, ik niet!
Zodra er een pil komt die kanker goed kan genezen, ga ik weer roken. En als er een goede pil zou zijn tegen een kater, dan slik ik die ook en ga ik nog ruimer met de drank om dan ik al doe.

Viagra! Geweldig! Er kunnen niet genoeg goede pillen zijn op deze wereld en daar moet de medische wetenschap zich vooral mee bezig houden in plaats van met gezond eten.

Gezond eten is goed als het lekker is.

De kwaliteit van elk leven wordt uiteindelijk bepaald door goede pillen - ook die van Drion.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden