Plus

Als de burgemeester wordt teruggefloten, is de sint allang weer thuis

Anders dan in Amsterdam verliep de landelijke intocht zaterdag in Maassluis niet zonder incidenten. De Rotterdamse politie hield tweehonderd mensen aan die demonstreerden ­tegen Zwarte Piet.

Patrick Meershoek
Een bus met tegenstanders van Zwarte Piet komt onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis Beeld ANP
Een bus met tegenstanders van Zwarte Piet komt onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in MaassluisBeeld ANP

Het feest van Sinterklaas kent van oudsher wel een pepernootverordening, maar een noodverordening is toch wel weer een nieuw element.

De burgemeesters van Maassluis en Rotterdam vonden de situatie zaterdag rond de intocht van de sint ernstig genoeg om respectievelijk een noodverordening en een demonstratieverbod af te kondigen, en verschaften zich daarmee een extra instrument om een mogelijke verstoring van het kinderfeest tegen te gaan.

Dat leverde in Maassluis, dit jaar gastheer van de sint, de aanhouding op van een man die met een hakbijl in zijn tas op straat liep, een angstaanjagend bericht op Teletekst dat ­later kon worden teruggeschaald: de vermeende terrorist bleek een Poolse klusser te zijn.

Dat riep herinneringen op aan de dronken Pool die in april van dit jaar met zijn verdachte gedrag de luchthaven Schiphol urenlang gesloten hield: die Polen hebben kennelijk een zeker talent het land in de gordijnen te jagen.

RTL-model
In Rotterdam hield de politie bijna tweehonderd demonstranten aan die op weg naar Maassluis waren om te protesteren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet tijdens de intocht.

De landelijke intocht volgt min of meer het Amsterdamse model - in de Rotterdamse regio spreekt men liever van het RTL-model - en laat de bevolking langzaam wennen aan de Schoorsteenpiet om op enig moment de overstap te kunnen maken naar een intocht zonder Zwarte Pieten.

Volgens de demonstranten was sprake van een gecoördineerde actie. Al bij het vertrek van de drie bussen uit Amsterdam voegden zich agenten op de motor bij de karavaan. Die volgden de demonstranten op de weg naar Rotterdam om hun gangen in de gaten te houden.

Merkwaardig is deze straffe aanpak natuurlijk wel: de demonstranten pleiten op vreedzame wijze voor een metamorfose van Zwarte Piet, die zich in de hoofdstad en op andere plekken in het land al geheel of gedeeltelijk heeft voltrokken, maar worden behandeld als een groep die een zeer ernstige bedreiging vormt voor de openbare orde in het land.

Bij het instappunt in Rotterdam voor de demonstranten die zich daar hadden verzameld, kwam de politie aan boord met de mededeling dat ook in Rotterdam een demonstratieverbod was afgekondigd, en dat het de inzittenden niet was toegestaan verder te reizen naar Maassluis.

200

De Rotterdamse politie arresteerde tweehonderd mensen die op weg waren naar Maassluis om tegen Zwarte Piet te demonstreren.

Uiteindelijk kwam het tot een stevige confrontatie tussen betogers en ­politie, waarbij bijna tweehonderd activisten, onder wie ook het Amsterdamse gemeenteraadslid Simion Blom van GroenLinks, werden aangehouden. Later op de middag werden zij alsnog overgebracht naar Maassluis.

Onrechtmatigheid
Het optreden van de politie leek er vooral op gericht mogelijke orde­verstoorders zo ver mogelijk weg te houden van de intocht, ondanks het grondwettelijke recht op demonstratie.

Het is een praktijk die we kennen van de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013, toen in Amsterdam demonstranten van de Dam werden ­gehaald om uren later met excuses van de burgemeester weer te worden vrijgelaten. De gedachte achter deze strategie lijkt dat de onrechtmatigheid van het optreden pas kan worden vastgesteld als het feest al lang en breed voorbij is.

Zo zal het nu waarschijnlijk ook gaan. De fracties van GroenLinks en D66 in Rotterdam hebben schrifte­lijke vragen aangekondigd over de aanhoudingen, en die vragen zullen vermoedelijk pas worden beantwoord op het moment dat de goedheilig man alweer rustig in Spanje zit.

Vermoedelijk zal dan worden erkend dat burgemeester en politie niet volgens het boekje hebben gehandeld, bijvoorbeeld door de demonstranten vooraf niet op de hoogte te stellen van de afkondiging van een demonstratieverbod. Een verbod dat misschien ook wel een erg zwaar middel was.

Lees ook: Intocht Sinterklaas in Amsterdam goed bezocht en zonder incidenten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden