Als de bank failliet gaat, wat dan?
DEN HAAG - Het zijn drukke dagen bij de klantenservice van de Nederlandse banken en verzekeraars. De kredietcrisis zorgt voor grote onzekerheid onder spaarders, beleggers en verzekerden. Bellers willen steevast weten hoe het met hun spaargeld zit.
1. Wat gebeurt er met spaargeld als een bank failliet gaat?
Gaat een bank failliet, dan krijgt de rekeninghouder in elk geval 20 duizend euro van het spaargeld terug. Op de volgende twintigduizend euro spaartegoed zit een eigen risico van tien procent. Van veertigduizend euro spaargeld is dus 38 duizend euro gegarandeerd, daarboven niets.
2. Geven meerdere rekeningen of gezamenlijke (en/of) rekeningen recht op een hogere garantie-uitkering?
De garantie geldt per persoon. Meerdere rekeningen bij een bank - zoals een betaalrekening, spaarrekeningen en termijndeposito's - worden bij elkaar opgeteld. U krijgt dan niet meer terug dan het maximum van 38 duizend euro. Zie hier de uitleg van De Nederlandsche Bank
3. Is het raadzaam tegoeden boven de garantieregeling van de rekening(-en) te halen?
De kans is erg klein dat een grote Nederlandse bank daadwerkelijk omvalt. Het is waarschijnlijker dat de bank wordt overgenomen door een concurrent of dat - zoals in het geval van Fortis - de overheid ingrijpt. Wie zich toch zorgen maakt, kán spaargeld over verschillende banken verdelen om het risico te spreiden. De garantieregeling geldt voor alle banken die onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank.
4. Wat gebeurt er met hypotheken als de bank failliet gaat?
Hoogstwaarschijnlijk wordt de hypotheek overgenomen door een concurrent. De Nederlandse huizenmarkt is gezond, en dat maakt het aantrekkelijk om hypotheken over te kopen. Ze leveren een stabiele geldstroom op doordat huizenbezitters maandelijks rente betalen en tegenover de lening een woning staat als onderpand. Overigens kan het zijn dat een eventueel spaartegoed wordt verrekend met de hoogte van de hypotheek, waardoor de hypotheekschuld lager wordt.
5. Wat gebeurt er met levensverzekeringen bij een faillissement?
Er bestaat geen garantieregeling voor verzekeraars. Er is wel een 'opvangregeling' waarmee een verzekeraar in nood financiële hulp krijgt De andere verzekeraars storten dan maximaal honderd miljoen euro in een noodfonds. Biedt dat geen soelaas, dan treedt een noodregeling van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in werking. Dat betekent in principe een faillissement. Volgens DNB verliezen polishouders dan tenminste deels hun rechten.
6. Zijn pensioenen nog veilig?
Pensioenfondsen beleggen de premies voor een flink deel in aandelen. Door de daling van de koersen door de kredietcrisis zijn inmiddels al meerdere pensioenfondsen in de problemen gekomen met hun minimaal vereiste dekkingsgraad. Die fondsen zullen dit jaar bezuinigen en de pensioenuitkeringen dit jaar niet mee laten stijgen met de inflatie. Als de verliezen blijven oplopen, zullen de premies mogelijk worden verhoogd. Zwaardere risico's lijken er op dit moment niet te zijn. (GPD)
Bekijk hier de website van de Nederlandse Bank