Update

'Als Brussel akkoord gaat met Hedwigepolder, dan Kamer ook'

Nederland wil de Zeeuwse Hedwigepolder deels ontpolderen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Maar veel partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over het plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). Hij hoopt dat een akkoord van Brussel voor fracties de doorslag zal geven voor een goedkeuring van de maatregel.

Emma van der Wateren
Staatssecretaris Henk Bleker. Beeld epa
Staatssecretaris Henk Bleker.Beeld epa

Bleker denkt dat als de Europese Commissie instemt met het plan, dat voor politieke partijen een belangrijke reden zal zijn om ook 'ja' te zeggen. 'D66 moet dan van goeden huize komen om nog te zeggen dat de partij het niks vindt', aldus de staatssecretaris in Pauw & Witteman.

Bleker verwacht dat de Europa-kritische partij PVV uiteindelijk zal instemmen uit angst dat Brussel anders eist dat Nederland zich houdt aan de eerder gemaakte afspraak: volledige ontpoldering van de Hedwigepolder. 'Als het plan verworpen wordt, zegt Europa: 'U hebt geen alternatief dus moet u terug naar de oude afspraken', aldus Bleker.

100 hectare
Het kabinet wil 100 hectare van de Hedwigepolder onder water zetten, ongeveer een derde. Ook enkele andere polders worden ontpolderd. In totaal moet bijna 300 hectare natuurgebied gecreërd worden bij de Westerschelde. De maatregelen worden betaald met een al gereserveerd bedrag van 190 miljoen euro.

Nederland had eerder aan Vlaanderen beloofd dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou komen, maar het kabinet-Rutte is daar tot woede van de Belgen op teruggekomen.

Veel partijen hebben moeite met het plan van Bleker. VVD en PVV zien liever geen ontpoldering, terwijl de PvdA en GroenLinks juist meer land onder water willen hebben. D66 heeft vooral voor vragen over de maatregelen.

Koppejan
CDA-Kamerlid Ad Koppejan, die tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder was, zei nog geen definitief oordeel over het besluit te kunnen geven. 'Het grootste deel van de polder blijft behouden en dat is winst. De inzet was behoud, maar je moet ook je zegeningen tellen. We hebben nog een aantal vragen.'

Bleker sprak tijdens een persconferentie van 'een goed voorstel dat de pijn verdeelt en beter uitpakt voor Zeeland en de Zeeuwse economie'. 'We zijn erin geslaagd twee derde van de Hedwigepolder te behouden.' Bleker is blij dat er na 7 jaar gebakkelei een eind komt aan de kwestie.

De Europese Commissie wil dat Nederland zorgt voldoende natuurcompensatie. Ze heeft in het verleden met juridische stappen gedreigd als Nederland zich niet aan de afspraken houdt. Na intensief overleg met Brussel heeft Bleker nu een alternatief op tafel gelegd. Hij kreeg daarvoor vandaag steun van het kabinet. Ook Brussel gaat naar verwachting akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden