Alphenaren herdenken schietpartij

Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bij theater Castellum in Alphen aan den Rijn. Foto Beeld anp
Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bij theater Castellum in Alphen aan den Rijn. FotoBeeld anp

Slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners hebben woensdag in het Theater Castellum in Alphen aan den Rijn de schietpartij van 9 april herdacht. Een aantal hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en premier Rutte. De premier voerde tijdens de herdenking kort het woord.

De herdenking was ingetogen en begon met muziek. Op het podium stonden zes witte zuilen met daarop bloemstukken, een voor ieder van de zes doden. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn las een voor een de namen voor van de omgekomen slachtoffers, bij iedere naam lichtte een zuil op.

Rutte noemde in zijn toespraak de omgekomen kledingwinkeleigenaresse, die niet wegkeek toen het drama zich voltrok, maar anderen waarschuwde. 'Tegen u allemaal kan ik dit zeggen: ook wij kijken niet weg', zei Rutte. 'Er zijn mensen om u heen om u te helpen het verdriet te dragen. U staat er niet alleen voor', aldus de premier. Hij sprak daarnaast zijn waardering uit voor alle hulpverleners en waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn en zijn team.

Ook sprak bloemist Johan Nievaart die zelf twee keer werd geraakt door de kogels van Tristan van der Vlis. Hij vertelde over het ongeloof, de ontzetting en paniek die heerste nadat hij geluiden hoorde waarvan hij in eerste instantie dacht dat het een klappertjespistool was. Nievaart dankte voor de knuffels, bloemen en cadeaus. Na Nievaart las leerlinge Valencia Zwaan van het Groene Hart Leerpark een gedicht voor dat zij namens haar klas opdroeg aan een klasgenoot die bij de schietpartij zijn beide pleegouders verloor. Beiden kregen een applaus van het publiek.

Zangeres Liesbeth List en zanger Stef Bos brachten ieder een lied ten gehore. 'Heb het leven lief' zong List. Buiten op het plein voor het theater waren honderden mensen toegestroomd om de dienst op grote schermen te volgen.

Naast koningin Beatrix en prins Willem Alexander waren ook de commissaris van de koningin Jan Franssen, de ministers Maxime Verhagen en Piet Hein Donner, de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer, René van der Linden en Gerdi Verbeet aanwezig.

Na afloop spraken de koningin en de prins met slachtoffers en nabestaanden en hun familie.

Koningin Beatrix (2eL), prins Willem-Alexander (L) en premier Mark Rutte (R). Foto Beeld epa
Koningin Beatrix (2eL), prins Willem-Alexander (L) en premier Mark Rutte (R). FotoBeeld epa
De zes gedenktekens, die de slachtoffers symboliseren van de schietpartij. Foto Beeld anp
De zes gedenktekens, die de slachtoffers symboliseren van de schietpartij. FotoBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden