Almere wil overlastgevers verhuizen naar stadsrand

Het stadsbestuur van Almere wil samen met woningcorporaties overlastgevers gedwongen verhuizen naar de 'rafelrandjes' van de stad. Dat heeft burgemeester Annemarie Jorritsma gezegd.

Een woontoren in het centrum van Almere.Beeld anp

Het gaat om gezinnen die onder meer zorgen voor geluidsoverlast, bedreigingen uiten of de wijk 'terroriseren'. De gemeente wil de woningen bouwen op plaatsen waar de bewoners geen overlast kunnen bezorgen aan andere inwoners. Het is nog niet bekendgemaakt wie de bouw van de huurwoningen gaat betalen.

Burgemeester Jorritsma legde het plan gisteren uit aan Omroep Almere. 'De corporaties zijn al bezig geweest om mensen naar de 'rafelrandjes' van de stad te verhuizen zodat ze geen overlast meer kunnen veroorzaken. Wij willen dat ook heel graag, dus me dunkt dat we gezamenlijk een plek kunnen vinden waar dat kan.'

Volgens Jorritsma is het probleem van burenoverlast niet altijd door de politie op te lossen omdat vaak geen sprake is van strafbare feiten. 'Woonoverlast is vaak gebaseerd op treiteren.' Volgens de burgemeester komt het 'heel vaak' voor in Almere. Ze kent gezinnen die vanwege de overlast zijn verhuisd omdat het probleem niet door de politie of door bemiddeling van de gemeente kon worden opgelost. 'Aan het eind van de rit moet je ook iets kunnen met mensen die je niet kunt handhaven.'

Skaevehuse
Jorritsma gaat met haar wethouder om de tafel om te kijken of er plek te vinden is voor de overlastgevers. volgens Omroep Flevoland werd een paar jaar geleden in Almere een gelijksoortig plan voorgesteld onder de naam Skaevehuse, maar dat haalde het niet door gebrek aan geld.

De term Skaevehuse komt uit Denemarken, waar enkele jaren geleden de 'skaeve huse' (spreek uit: skeve huuse) werden geïntroduceerd. Dat zijn sobere woningen bedoeld voor bewoners die extreem veel overlast veroorzaken. Het gaat om sobere, vrijstaande eenpersoons wooneenheden, gelegen op een locatie buiten een woonwijk, bij voorkeur op minimaal 75 tot 100 meter afstand.

Ook Tilburg en Utrecht maken plannen
De gemeente Utrecht lijkt al ver gevorderd met een dergelijk plan. In de eerste helft van 2014 moeten de eerste zeven skaeve huse en een beheerderswoning zijn gerealiseerd. Utrecht werkt samen met een zorginstelling en een woningbouwcorporatie. Ook Tilburg werkt aan eenzelfde project. Kampen was de eerste stad in Nederland waar geëxperimenteerd werd met huizen voor overlastgevers. In Amsterdam werd een project in 2010 gestopt vanwege geldgebrek en klachten van omwonenden.

In 2011 stelde de PVV voor speciale 'tuigdorpen' in te richten voor mensen die ernstige overlast veroorzaken in hun wijk. Criminele veelplegers zouden na hun gevangenisstraf ver van de bewoonde wereld in enclaves moeten worden gegroepeerd, zodat andere mensen geen last meer van hen zouden hebben. Tuigdorp werd woord van het jaar in 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden