Almere wil dependance UvA in ruil voor 3000 studentenwoningen

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil met de bouw van 3000 studentenwoningen in Almere een deel van het huisvestingsprobleem oplossen. Almere wil daar echter wat voor terug: een dependance van de universiteit.

Het stadhuis van Almere. Beeld ANP
Het stadhuis van Almere.Beeld ANP

"Het is heel simpel," zegt Jimmy van der Vliet, gemeenteraadslid van de VVD in Almere: "De UvA wil iets van ons en wij willen daar iets voor terug."

Een beter moment om Almere te helpen aan wetenschappelijk onderwijs kan Van der Vliet zich niet bedenken. De jongste stad van Nederland probeert al jaren een studentenstad te worden.

In 2010 werd er door het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere 72 miljoen ingelegd om bij te dragen aan de ambitie om van Almere een studentenstad te maken. Een kleine tien jaar later studeren er ruim vierduizend studenten aan een van de twee hogescholen in de stad en zijn er zelfs vier studentenverenigingen actief.

'Zeer welkom'
"Een studentencampus met woonruimte voor drieduizend studenten is daarom zeer welkom," zegt van der Vliet.

Het bestuur van de UvA deed hiervoor een concreet verzoek om een deel van het tekort aan studentenwoningen voor Amsterdamse studenten op te lossen. Op het parkeerterrein bij het treinstation Almere Centrum moet de studentencampus komen.

Het is een van de vele voornemens in het verdrag dat de UvA vorige maand tekende samen met tien andere partijen, waaronder studentenhuisvester Duwo, de Hogeschool van Amsterdam, studentenunie Asva en de gemeente Amsterdam.

Daarin stemmen de betrokken partijen in binnen vier jaar 9400 extra betaalbare studentenwoningen voor Amsterdamse studenten te realiseren. Daarvoor wordt ook gekeken naar locaties in de buurt van de hoofdstad, zoals Hoofddorp, Purmerend én dus Almere.

Niet direct omarmd
Hoewel de gemeenteraad in Almere positief staat tegen jong hoogopgeleid aanwas, wordt de campus niet direct omarmd. Van der Vliet wil dat er op de campus ook woningen voor Almeerse studenten beschikbaar worden gesteld én dat de UvA er een dependance vestigt.

"We willen er als stad ook beter van worden," zegt Van der Vliet. "En de ambitie voor wetenschappelijk onderwijs in Almere is er al langer. Nu hebben we eindelijk een troef in handen om dat af te dwingen."

Het VVD-raadslid diende een motie in waar een meerderheid van de gemeenteraad zich in kan vinden, aldus Van der Vliet. "CDA en PVV willen het voorstel echter wel nog aanscherpen voor ze er definitief in meegaan."

Voorrang
"Amsterdam is niet de enige stad die studentenwoningen tekortkomt," zegt Chris Jansen, gemeenteraadslid van de PVV in Almere. "Onze partij is het helemaal eens met de motie, maar er moet wel in worden opgenomen dat Almeerse studenten voorrang krijgen."

Volgens de PVV'er hebben 1500 tot 2000 Almeerse studenten geen onderkomen in de stad. "Het is moreel gezien niet netjes om studenten van elders voorrang te geven."

Volgens Hans den Boer, woordvoerder Huisvestingsontwikkeling bij de UvA gaat die dependance er in Almere niet komen. "Dat past niet bij onze strategie. Wij willen dat onze studenten les krijgen op een van de vier campussen. Zo kan er ook op een laagdrempelige manier informatie uitgewisseld worden tussen medewerkers en studenten."

ACTA

Zeventien jaar geleden bood Almere wel een universitaire opleiding aan in de stad: de tandartsenopleiding van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In 2016 sloot de faculteit aan de Landdroststraat alsnog haar deuren.

Het openhouden van de Almeerse faculteit was te duur, zo liet de woordvoerder van de ACTA destijds weten. De gehele faculteit verhuisde daarom naar de vestiging op de Zuidas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden