Almere moet kiezen: gaat Floriade door of niet?

Wel of geen Floriade? Het bestuur van Almere begint donderdagavond aan het doorhakken van een lastige knoop.

null Beeld uit Masterplan Floriade Almere 2022
Beeld uit Masterplan Floriade Almere 2022

De gemeenteraad van Almere krijgt donderdagavond bezoek van Harry van Dorenmalen, die de afgelopen weken in opdracht van het college als verkenner de mogelijkheden onderzocht van een succesvolle Floriade in tijden van corona. Er liggen vier opties op tafel: afstel, uitstel, een lichte variant of het evenement toch gewoon in 2022 houden.

Van Dorenmalen sprak de afgelopen weken met alle betrokken partijen en ziet volgens berichten in de lokale media mogelijkheden om de internationale tuinbouwtentoonstelling volgend jaar door te laten gaan. Het college sloot dat eerder uit, nu de tuinbouwsector zware klappen krijgt door corona en er ook geen contracten kunnen worden gesloten met buitenlandse delegaties.

Na de presentatie van de verkenner zal het college donderdagavond ook een voorkeur op tafel leggen. Helder is dat er geen ideale keuze bestaat. Doorgaan met de organisatie in onzekere tijden draagt het risico in zich van een fiasco met grote financiële gevolgen. Afblazen betekent dat jaren van voorbereidingen en forse investeringen niet kunnen worden terugverdiend.

Ook uitstel heeft zijn nadelen. Een van de dragende onderdelen van de Almeerse plannen is de bouw van een nieuwe woonwijk van ongeveer 700 woningen op het Floriade-terrein. De helft daarvan wordt voor de start van het evenement opgeleverd, de andere helft daarna. Als de Floriade bij voorbeeld met een jaar wordt uitgesteld, betekent dat dat het terrein tijdens het evenement wordt bewoond.

Een uitgeklede variant is ook geen optie. Almere rekent op ruim twee miljoen bezoekers voor de Floriade, en die gaan niet komen voor een halfbakken evenement. Ook de aantrekkingskracht op sponsoren en buitenlandse delegaties zal klein zijn. Het voordeel is dat de ambities en verwachtingen meteen worden teruggebracht, en de financiële risico’s verkleind.

Donkere wolken

De onzekerheid over het doorgaan van de Floriade is nu voor het eerst officieel uitgesproken, maar ook voor de komst van corona hingen er al veel donkere wolken boven het project. De voorbereidingen verliepen allesbehalve soepel, met maar liefst vier verschillende wethouders in vijf jaar tijd, en wisselingen van de wacht binnen de BV die het evenement organiseert.

De ervaren pretparkmanager Peter Verdaasdonk, vorig jaar gekomen om de Floriade in veilig vaarwater te loodsen, is twee maanden terug wegens persoonlijke omstandigheden afgehaakt. Hij werd vervangen door voormalig Haags topambtenaar Pieter Cloo, die landelijke bekendheid kreeg vanwege zijn betrokkenheid bij de bonnetjesaffaire op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Verdaasdonk waarschuwde eerder in deze krant dat het jaar 2020 cruciaal is voor het welslagen van de Floriade. “Twee jaar lijkt veel, maar is het niet,” vertelde hij over de tijdsdruk. “Het komt erop neer dat we de komende zes maanden alle belangrijke knopen moeten hebben doorgehakt. Daarna komen de invulling en de aankleding.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden