Almere houdt vast aan eilanden

Als het aan Almere ligt, is de bouw van enkele duizenden woningen op kunstmatige eilanden in het IJmeer nog helemaal niet van de baan.

Het IJmeer gezien in de richting van Almere Beeld
Het IJmeer gezien in de richting van Almere

Actiegroepen en bewoners van IJburg, Durgerdam en Uitdam reageerden vorige week opgelucht nadat minister Melanie Schultz (Infrastructuur) had gezegd dat er geen sprake is van grootschalig buitendijks bouwen in het IJmeer, bij de kust van Almere. Het gevaar van horizonvervuiling in het IJmeer leek geweken. Ook het concept van Almere en Amsterdam als zogenoemde dubbelstad, waarvan de bebouwing in het IJmeer een cruciaal onderdeel is, leek van tafel te zijn.

Maar Adri Duivesteijn (PvdA), wethouder Ruimtelijke Ordening, weerspreekt dat. 'Het is ongelukkig gecommuniceerd en dat heb ik de minister laten weten. Ik neem afstand van wat zij heeft gezegd. Vooraf is dit nooit besproken. De eilanden zijn niet van de baan.'

Dat is wel wat Schultz (VVD) aan de Tweede Kamer heeft gemeld. 'Het IJland (grootschalig buitendijks wonen) wordt niet verder onderzocht,' schreef ze aan het parlement. Als reden voert ze naast de hoge kosten aan dat buitendijkse woningen niet noodzakelijk zijn om een eventuele metro tussen Almere en IJburg rendabel te maken. Komend jaar wordt onderzocht of de ondergrondse route haalbaar is.

Duivesteijn legt het besluit van Schultz anders uit: 'De keuze voor een metro onder het IJmeer is niet meer een-op-een gekoppeld aan een keuze voor nieuwe eilanden. De eilanden blijven een optie. Het scheelt wel honderden miljoenen als je de metro niet laat stoppen op de eilanden. Je kunt volstaan met een busverbinding met een brug, waarmee de bewoners naar het vasteland van Almere reizen. Maar het gegeven dat de metro geen halte krijgt op de eilanden, betekent niet dat de eilanden er niet komen.' (Bas Soetenhorst)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden