Almere heeft drie plannen voor groei

(c) Het Parool, Thijs Balder Beeld
(c) Het Parool, Thijs Balder

AMSTERDAM - Almere moet ondanks de kredietcrisis en de bouwstop tussen 2010 en 2030 elke vijf jaar met 15.000 nieuwe woningen groeien. De bouwplannen en groeiscenario's moeten uiterlijk volgend jaar worden vastgesteld, dan kan in 2015 de eerste paal de grond in.

Wethouder Adri Duivesteijn (PvdA, Ruimtelijke Ontwikkeling) maakte vanmiddag in samenwerking met Amsterdam, Zeewolde, het rijk en enkele provincies drie groeivarianten bekend.

Het eerste scenario gaat uit van forse groei van de wijk Almere Pampus richting IJ. Een tweede mogelijkheid is de groei van de bestaande bebouwing rond Almere Stad. De derde optie is de bouw van een geheel nieuwe stad, Almere Oost, richting Zeewolde.

Tegelijkertijd moet een besluit vallen over een nieuwe railverbinding: de IJmeerlijn door het water naar Amsterdam en Schiphol, of de Stichtselijn naar Hilversum, om ook verbinding te maken met Utrecht. Verder gaat Almere ervan uit dat de bestaande plannen voor de aansluiting van de A6 op de A27 en de verdubbeling van het spoor van de Flevolijn ongewijzigd doorgaan.

Hoofddoel van de plannen is de al langer bestaande wens van Almere voor een 'schaalsprong' van de huidige 180.000 inwoners naar 350.000 inwoners in 2030. Almere moet dan werk bieden aan 100.000 mensen en ruimte hebben voor 60.000 nieuwe woningen.

Bij het eerste plan, 'Almere Waterstad', zal eerst de wijk Almere Pampus groeien in zowel oostelijke als westelijke richting met 35.000 woningen; 20.000 binnendijks, de rest buitendijks.

Plan nummer twee, 'Almere, stad van water en groen', voorziet ook in een groei van Almere Pampus,met alleen de binnendijkse woningen. Bovendien komen er drie stadskernen van achtduizend woningen in Almere-Oost. Ook de bestaande stad en de wijken De Port en de Noorderplassen moeten groeien, met ruim 15.000 huizen.

Bij laatste scenario, 'Almere Polderstad', wordt een compleet nieuwe stad met hoogbouw voor veertigduizend inwoners gebouwd. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden