Almere groeit nauwelijks

AMSTERDAM - De nieuwbouw in de groeigemeente Almere stokt. Al jaren daalt in de ambitieuze Amsterdamse overloopgemeente het aantal bouwvergunningen en de hoeveelheid gebouwde huizen.Vorig jaar kwam de woningbouw bijna geheel tot stilstand. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Almere, door het kabinet aangewezen als groeikern, zouden vorig jaar nog maar 813 woningen zijn opgeleverd. Het aantal bouwvergunningen daalde vorig jaar van 1257 tot 176.

Aan het begin van de eeuwwisseling werden jaarlijks tweeduizend tot ruim 3500 bouwvergunningen verstrekt en bijna evenzoveel huizen opgeleverd. Na 2002 is de nieuwbouw in Almere in een vrije val terechtgekomen.

Wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) van Almere bevestigt neerwaartse trend. ''Als we niet bereikbaar zijn, mensen in de file staan, gaan we niet bouwen.'' Overigens stelt Duivesteijn dat de productie boven de duizend huizen ligt. ''Wij hebben het CBS per abuis verkeerde cijfers verstrekt.''

Almere wil de derde stad van Nederland worden. Zonder nieuwbouw, de motor van de groei, lukt dat niet. Als overloopgemeente van Amsterdam heeft Almere de taak tussen 2005 en 2010 11.000 woningen te bouwen. Sinds 2005 staan er nog maar 3118 huizen.

Over een periode van twintig jaar moet Almere verdubbelen tot een inwonertal van ruim 350.000. Daartoe zijn zestigduizend extra nieuwbouwwoningen nodig, evenveel als er al staan.

Amsterdam rekent er op dat die aantallen wordt gehaald. In het 'Noordvleugeloverleg' is afgesproken dat er buiten Amsterdam in een aantal satellietgemeenten tot 2030 minstens 150.000 huizen bijkomen.

Almere doet er momenteel alles aan om via congressen, pr-campagnes en interviews in de landelijke pers aandacht te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.