Almeerders keren steeds vaker terug naar Amsterdam

De traditionele trek van Amsterdam naar Almere is zich aan het omkeren, zegt sociaal geograaf Yannis Tzaninis (36). Hij promoveerde vorige week aan de UvA.

Steeds vaker kiezen Almeerders ervoor te verhuizen naar Amsterdam Beeld anp

Heeft Almere zijn glans verloren?
"Sinds ongeveer 2000 is er een verandering gaande. Kozen veel Amsterdammers in de jaren tachtig juist voor Almere vanwege de ruimte en grotere woningen, inmiddels zien we een omgekeerde trend.

Steeds vaker kiezen Almeerders ervoor te verhuizen naar Amsterdam. Naar IJburg bijvoorbeeld. Het gaat dan voornamelijk om de rijkere gezinnen met kinderen. Eenpersoonshuishoudens kiezen wél voor de voorstad, omdat voor hen de prijs-kwaliteitverhouding trekt."

Waarom is Amsterdam nu wel in trek? De huizen zijn er niet goedkoper of ruimer op geworden.
"Sommige mensen in Almere kijken naar Amsterdam, zien wat er gebeurt, maar kunnen er net niet echt van proeven. Je woont er wel goedkoper, maar het uitbreiden van je netwerk is bijvoorbeeld lastig. Je hebt er wel meer ruimte, maar Almere heeft niet de ziel van een oude stad.

Mensen die niet blij zijn met de veranderingen in Almere noemden ook criminaliteit en verpaupering als problemen van de stad. Redenen waarom ze juist uit Amsterdam waren vertrokken. 'Het is het oude Amsterdam,' zei iemand tegen me. Almere is voor sommige mensen een 'in between'-stad. Voor hen is er net niets."

In hoeverre speelt het imago van beide steden mee?
"Best veel, denk ik. En dan vooral het opgevijzelde imago van Amsterdam gecombineerd met de voortdurende zoektocht naar karakter in Almere. Vroeger kozen mensen voor Almere omdat het nieuw en dynamisch was, mensen gingen daar een beetje pionieren. Maar tegen het nieuwe beeld van Amsterdam als goede familiestad, de bijkomende gentrificatie en stadsuitbreiding, kan Almere niet op."

Yannis Tzaninis Beeld -

Yannis Tzaninis

De promovendus verhuisde in 2006 voor zijn studie vanuit Athene naar Amsterdam.

Zou u zeggen dat Almere gefaald heeft?
"Almere wilde ooit in het jaar 2000 tweehonderdduizend inwoners hebben. Ondanks dat ze heel snel zijn gegroeid, is dat aantal nog steeds niet bereikt. Een deel kiest er inmiddels weer voor terug te keren naar de Amsterdam, dus in die zin zou je kunnen zeggen dat het oorspronkelijke plan van Almere gefaald heeft.

De verstedelijking is anders gelopen dan jaren geleden werd aangenomen. Amsterdam heeft zich bijvoorbeeld, in tegenstelling tot de verwachtingen, met een goede campagne ook weer aantrekkelijk gemaakt.

Wat betekent dat voor de toekomst van Almere?
"Dat is moeilijk te zeggen. Deze verandering was van tevoren ook niet voorzien."

En voor Amsterdam?
"Er zijn indicaties dat mensen uit de voorsteden de suburbanisatie meenemen de stad in. De dromen die ze hebben over groot wonen met een tuin bijvoorbeeld. Dat kan er ook voor zorgen dat de wijken aan de randen van de stad op een bepaalde manier vorm krijgen of een bepaalde samenstelling krijgen, wanneer deze mensen elkaar opzoeken."

'Almere is voor sommige mensen een 'in between'-stad. Voor hen is er net niets.' Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.