PlusAnalyse

Allochtoon Nederland krijgt er genoeg van

Er broeit iets in Nederland. Een veenbrand van allochtoon onbehagen. Gisteren werd het weer even zichtbaar met de verrassende entree van televisiester Sylvana Simons in de politiek.

Marcel Wiegman
Sylvana Simons Beeld Hollandse Hoogte
Sylvana SimonsBeeld Hollandse Hoogte

Sylvana Simons. De volgende Nederlandhater, aldus een van de voorspelbare commentaren nadat zij had aangekondigd een Kamerzetel te willen veroveren voor Denk, de partij van de afvallige PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk.

Wat zagen wij, toen zij gisteravond haar komst naar Den Haag aankondigde in het tv-programma De wereld draait door?

Een heel boze vrouw, die een pleidooi hield voor de inclusieve samenleving door zoveel mogelijk mensen van zich af te stoten? Of gewoon iemand die er schoon genoeg van heeft om dagelijks beschimpt en bespot te worden vanwege haar afkomst?

Verwensingen
Simons baarde een jaar geleden opzien met haar aanvaring met presentator Martin Simek, die het over 'zwartjes' had alsof dat de normaalste zaak van de wereld was.

Ze mengde zich in de discussie over Zwarte Piet en kreeg daarop het advies om er zelf eens één te spelen. Als zij zich uitlaat over achterstelling en discriminatie, loopt haar Facebookpagina vol met verwensingen en bedreigingen.

De Turkse Kuzu wist de Surinaamse Simons te strikken voor zijn partij. Eerder deed hij dat al met de Marokkaanse Farid Azarkan, voormalig voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN).

Een fraaie doorsnee van allochtoon Nederland. De critici staan erbij en halen opgelucht adem: nul zetels in de peilingen.

Fortuyn
Missen we hier wat, zoals we ook in 2002 iets misten toen Pim Fortuyn de onderhuidse woede van autochtoon Nederland een stem wist te geven en niemand dat in de gaten leek te hebben?

De allochtone stem is moeilijk te peilen. Duidelijk is slechts dat velen de traditionele partijen teleurgesteld de rug hebben toegekeerd. De strategie van Denk, het is de laatste maanden vaker gememoreerd, doet ook denken aan die van de PVV onder Wilders: groot worden door de zorgvuldig voorbereide provocatie niet te mijden.

Columniste Ebru Umar gearresteerd in Turkije? Een Kamerdebat over de lange arm van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan? Een verbod op de teksten van de Duitse satiricus Jan Böhmermann?

Taal
"Ebru Umar heeft haar gevangenschap in redelijk luxe doorgebracht," zei Simons bij DWDD. "Maar als ik mijn mening geef, levert mij dat dagelijks bedreigingen op. Dan is er niemand om mij te steunen. Daar worden geen Kamervragen over gesteld."

Het feest van de jij-bak. Maar ook taal die mensen verstaan als ze zich al dan niet terecht het slachtoffer voelen van een vijandige maatschappij.

Waarom moeten zij harder hun best doen, waarom krijgen zij geen baan en waarom moeten ze zich voortdurend verantwoorden over hun religie?

Simons zou de veenbrand zomaar zuurstof kunnen geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden