'Allochtonen durven misbruik niet te melden'

e commissie is ingesteld door de oud-ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Foto ANP

AMSTERDAM - Allochtone slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg durven zich niet te melden bij de commissie-Samson die onderzoek doet naar het seksueel misbruik in de jeugdzorg. Dat zegt voorzitter Rieke Samson-Geerlings zaterdag in het televisieprogramma Rondom 10.

Van de 470 meldingen die de commissie tot nu toe heeft gekregen, is er niet een afkomstig van allochtone slachtoffers. Samson is er van overtuigd dat die er wel moeten zijn. ,,Een groot percentage van de cliënten in de jeugdzorg is allochtoon.

Als ik moet gissen, zeg ik dat het aantal slachtoffers zeker in de tientallen moet lopen, mogelijk zelfs in de honderden.''
Zij roept in Rondom 10 allochtone slachtoffers op zich te melden bij haar commissie. In de uitzending over misbruik in de jeugdzorg komen slachtoffers en medewerkers uit de jeugdzorg aan het woord. ,,Bij autochtone Nederlanders is misbruik inmiddels minder een taboe. Er wordt makkelijker over gesproken, ook door alle recente media-aandacht voor het onderwerp. Maar onder allochtonen is misbruik kennelijk nog veel meer een taboe'', aldus Samson.

De commissie gaat binnenkort ook in media voor allochtonen een oproep doen aan misbruikslachtoffers in de jeugdzorg om zich te melden. De commissie-Samson onderzoekt in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen.

De commissie is ingesteld door de oud-ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Het eindrapport van Samson wordt voor de zomer van 2012 verwacht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden