Allochtone kiezers lopen weg bij de PvdA

Veel allochtone kiezers lopen weg bij de PvdA. Zij stappen grotendeels over naar Denk, de nieuwe partij van ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk.

Lodewijk Asscher Beeld anp
Lodewijk AsscherBeeld anp

Dat blijkt uit de EtnoBarometer, een peiling onder 1792 allochtone kiezers van marktonderzoeker Aziz El Kaddouri.

Van oudsher is de PvdA groot onder deze stemmers, maar die vanzelfsprekendheid verdwijnt. In 2012 stemde het merendeel van de kiezers met een migrantenachtergrond nog op de PvdA, ruim 40 procent. Nu is nog maar 20 procent dat van plan.

Denk trekt hetzelfde percentage allochtone kiezers. De aanhang bestaat vooral uit Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Zo is 40 procent van de Turken en 34 procent van de Marokkanen van plan om te gaan stemmen op de nieuwe partij. Onder Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders is de PvdA nog steeds favoriet.

Verschuiving
Politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam zag de verhoudingen al verschuiven tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

"Religieuze kwesties en het land van herkomst spelen voor de Turkse en Marokkaanse groep een grote rol. De PvdA heeft daarover afwijkende standpunten, ze zijn bijvoorbeeld kritisch op Erdogan. Deze kiezers zijn daarom op zoek gegaan naar een andere partij en Denk is in dat gat gesprongen.''

"Denk is de partij van de 'boze bruine man'," zegt onderzoeker El Kaddouri. "Ze zijn onder Turkse en Marokkaanse jongeren heel populair. Die beïnvloeden vaak hun familie, omdat ze beter geïnformeerd en opgeleid zijn dan hun ouders.''

Vertaald naar zetels hebben Nederlanders met een migrantenachtergrond niet zo veel invloed. Volgens de EtnoBarometer zou Denk dankzij deze groep 1 zetel winnen, net als de PvdA. Dat komt doordat nog niet de helft van de allochtonen van plan is naar de stembus te gaan.

Wilders
Opvallend is verder dat de PVV de tweede partij is onder Surinamers, 14 procent daarvan zegt voor de partij van Geert Wilders te kiezen. Eerder waren er al aanwijzingen dat Wilders het goed doet onder Hindoestanen in Den Haag, mogelijk vanwege zorgen over te veel immigratie en de invloed van de islam.

De peiling is bijzonder, omdat veel gerenommeerde peilers het niet voor elkaar krijgen om voldoende migranten in hun steekproef op te nemen. "Deze groepen zijn niet gewend om hun politieke voorkeur bekend te maken, omdat dat in het land van herkomst niet altijd veilig is," zegt onderzoeker El Kaddouri. Zijn bureau heeft mensen huis aan huis en telefonisch benaderd.

Media-aandacht voor Geert Wilders Beeld Van Den Bergh Freek
Media-aandacht voor Geert WildersBeeld Van Den Bergh Freek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden