Allochtone Amsterdamse ouderen bewegen te weinig

Oudere migranten zijn vaak ongezonder dan hun autochtone stadsgenoten. De niet-westerse senioren moeten meer bewegen.

Jop van Kempen
Sportende ouderen op het Olympiaplein. Oudere migranten laten zich hier nauwelijks zien. Beeld Eva Plevier
Sportende ouderen op het Olympiaplein. Oudere migranten laten zich hier nauwelijks zien.Beeld Eva Plevier

Er is onderscheid tussen de manieren waarop verschillende bevolkingsgroepen vergrijzen, blijkt uit onderzoek van de GGD. De helft van de Turkse ouderen in Amsterdam kampt met ernstig overgewicht, terwijl dat bij autochtone ouderen achttien procent en bij Marokkaanse ouderen vijftien procent bedraagt.

Marokkaanse ouderen hebben vaker suikerziekte (53 procent) dan Turkse ouderen (35 procent) of Nederlandse (16 procent). Autochtone Nederlanders vergrijzen met minder mankementen dan gemigreerde Nederlanders.

Die cijfers zijn van belang voor Amsterdam, want het aandeel oudere migranten groeit. De stad telt nu ongeveer vijftienduizend oudere migranten en in 2030 zullen dat er ruim veertigduizend zijn en in 2040 ruim vijftigduizend.

Gezond oud

"Daarom richten wij ons sinds kort ook op oudere migranten," zegt Leonie Everts. Met fysiotherapeut Reinier van Dantzig richtte bewegingswetenschapper Everts drie jaar geleden stichting Goldensports op om ouderen te stimuleren meer te bewegen, bij voorkeur in de buitenlucht.

"Ouderen die bewegen worden meestal op een gezonde manier oud. Ze blijven langer zelfredzaam. En sporten met anderen heeft ook een sociale functie."

In Amsterdam-Zuid, Buitenveldert en de Watergraafsmeer maken ongeveer tweehonderd senioren regelmatig gebruik van de trainingen van Goldensports. Maar seniore migranten vinden hun weg naar het sportveld nauwelijks.

De feestelijke opening van Goldensports West in het Westerpark dinsdag werd opgeluisterd door Matthijs van Nieuwkerk (55). De presentator van De Wereld Draait Door ondersteunt het initiatief om ouderen te laten sporten én hij rent zelf regelmatig in het Westerpark. “Dat doe ik om niet al te sloom te worden en niet te dik,” aldus Van Nieuwkerk. Zelf meedoen met Goldensports doet hij niet. “Ik ben nog geen zestig, dus ik behoor niet tot de doelgroep.” Vorige week maakte ook een andere bekende Nederlander zich sterk voor ouderen: John de Wolf (53), voormalig verdediger van Feyenoord en Oranje. Hij treedt op als ambassadeur ouderenwerkloosheid en doet een aantal bewegingsprojecten met werkzoekende ouderen.

Niet-westerse senioren zijn ongezonder dan de autochtone senioren. Beeld anp
Niet-westerse senioren zijn ongezonder dan de autochtone senioren.Beeld anp

Andere stadsdelen
"Ik heb hier op het Olympiaplein in Zuid in twee jaar één Surinaamse vrouw gezien," zegt de tachtigjarige deelneemster Lida. "Die is één of twee keer geweest."

Om meer oudere migranten in beweging te krijgen, biedt Goldensports ook trainingen aan in andere stadsdelen, zoals op het Makassarplein in Oost.

Donderdagmorgen om half elf is de opening van een trainingslocatie op het dak van Sportcentrum Calland in Osdorp. Er zijn ook trainingen voor alleen vrouwen, in een gymzaal. Vanwege de doorgaans slechtere gezondheid mogen oudere migranten al op hun 55ste meedoen, autochtonen pas op hun 65ste.

Afhaken
Goldensports is niet de enige aanbieder van sportlessen aan ouderen. Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) geeft al sinds 1981 gym-, zwem- en volksdanslessen voor mensen op leeftijd, zij het niet in de buitenlucht. Het ledenbestand van MBvO telt ruim vierduizend ouderen.

Ook MBvO heeft de pijlen gericht op gemigreerde ouderen, maar dat is echt een andere groep dan autochtonen. "Ze haken sneller af bij de sportlessen," zegt Marianne van Engelen, coördinator van MBvO. "Dat is cultuurbepaald. Wekelijks sporten zit meer in de Nederlandse dan in de Marokkaanse of Turkse cultuur. De druk van de familie op allochtone ouderen om bij te springen bij bijvoorbeeld de kleinkinderen is groter, dat speelt eveneens een rol."

De gemeente subsidieert zowel Goldensports als MBvO. Ouderen uit Zuid betalen bij Goldensports 4,50 euro per training. Voor de trainingen in Oost en Osdorp rekent Goldensports 2,50 euro. Minima betalen één euro per keer. Fysiotherapeuten geven de training. Bij MBvO kunnen ouderen voor 5,50 euro vier keer per maand bewegen onder leiding van een gediplomeerde trainer.

null Beeld Joris Verboon/Het Parool
Beeld Joris Verboon/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden