Festival

Alles zit helemaal goed bij Mysteryland

Dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Aan de hand daarvan wordt een algemeen oordeel gevormd. Dit weekend was het de beurt aan Mysteryland.

Carmen Dorlo

Op twintig kilometer van Amsterdam, op het Floriade-terrein in Haarlemmermeer, vond gisteren het festival Mysteryland plaats. Met veel regen en onweer op komst worden de naveltruitjes en bloemetjesshirts ingeruild voor regenlaarzen en poncho's. Ach, die poncho's zijn ook charmant.

Mensen
De mensen die rondlopen bij Mysteryland zijn niet over een kam te scheren. Het festival trekt een ontzettend gemixt publiek en heeft een gemoedelijke sfeer in de middag. De bezoekers lijken goedgezind en blij. In de avond slaat de sfeer enigszins om bij het hoofdpodium, waar mensen net iets té los zijn gegaan en worden weggedragen, en er kleine ruzies ontstaan. Gelukkig blijft dit alleen bij dit podium zo.

Het lijkt een perfect dagje voor het gezin. Niet alleen tieners die net hun eindexamen hebben gehaald, feesten hier, ook de oudere broers en zussen van in de dertig en hun ouders. Zij zijn vooral bij de rustigere podia te vinden, waar sommigen genieten van een jointje en de lichtere techno, buiten dan een 75-jarige man die in zijn eentje helemaal losgaat in de technotent. En wanneer is dat helikopterpetje zo populair geworden?

Eten en drinken
Die oudere generatie is ook de reden van de opening van restaurant Vork & Mes op het festivalterrein. Wekenlang was het mogelijk om een tafeltje te reserveren in het pop-uprestaurant, waar zevengangenlunches en driegangendiners geserveerd worden. 'Bij Mysteryland komen ook vaker wat oudere mensen,' zegt Jonathan Karpathios, eigenaar van Vork & Mes. 'Wij willen deze doelgroep een goede sfeer, goede muziek én goed eten kunnen bieden. Puur en biologisch uit onze eigen tuinen.'

Karpathios verkoopt de lunch inclusief drank voor 100 euro per persoon en het diner voor 30 euro. 'Het wordt hartstikke druk. Vijftien man hebben geserveerd voor de lunch en zestig voor het diner.' Voorbeelden van gerechten zijn een salade van bloemen en kruiden en een carpaccio van watermeloen. De watermeloen blijkt toch een hit op festivals deze zomer.

Buiten het restaurant wordt de normale kost geserveerd. Crèpes (hier noemen ze het geen pannenkoeken), sushi, friet, snacks en broodjes. Prima kost. Een biertje kost 2,75 en er zijn ook speciaal biertjes te koop.

Muziek
Het programma van Mysteryland is met zestien podia zo mooi, dat dit juist tegen zich werkt. Het is moeilijk plannen bij welk podium je moet zijn als er op meerdere plekken goede sets gedraaid worden. Joris Voorn, Olivier Weiter, Loco Dice of Hardwell? De bezoekers missen goede dj's door de indrukwekkende invulling van álle podia. Nou is dit natuurlijk een luxeprobleem en is het nooit erg om teveel goede artiesten op een festival te hebben.

Zo was de set van Carnage indrukwekkend en ging iedereen los, ook tijdens de twee moshpits, draaiden Hardwell en Olivier Weiter top en was het een feestje met veel 'glow in the dark'-zwaarden bij The Flexican & Sef.

Aankleding
De personen die de aankleding van Mysteryland bedacht hebben, mogen een grote schouderklop krijgen. Het hele terrein voelt als een combinatie van een sprookjesbos en een pretpark (De Efteling?) en de podia zien er geweldig uit. Het festival voelt niet alleen als een pretpark, maar is het ook gewoon.

Een Healing Garden met meditatie-tenten, een kermisgedeelte met de attractie Turbo Polyp, een enorme ananas als de Pineapple Stage en de Q-dance Stage. Natuurlijk de Q-dance Stage. Het podium waar alles begonnen is toen Mysteryland opgezet werd en het podium waar alle mensen aan het einde van de dag te vinden zijn, ook al houden ze niet van hardcore of hardstyle.

Algemeen oordeel
Als je een festival organiseert met zo'n groot terrein dat er een snelweg tussenin ligt, je een thuis biedt aan ongeveer 65.000 mensen, de aankleding zo mooi is dat iedereen constant foto's ervan maakt, de muziek zo goed is dat iedereen om 22.30 uur nog helemaal losgaat bij de Main Stage én de Q-dance Stage en je ook nog eens iedereen kan verbazen door de indrukwekkende vuurwerkshow op het einde, dan weet je dat het helemaal goed zit. Helemaal goed. Dat zou die 75-jarige man uit de technotent beamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden