Interview

Alles wat je wilt weten over de Hollandse Nieuwe

De vette Hollandse Nieuwe is vanaf donderdag weer te verorberen. Maar aan welke eisen moet de vis voldoen? En waarom eten jongeren zo weinig haring? Zes vragen aan Lisette Wassenaar van het Nederlands Visbureau.

Hoe je de Hollandse nieuwe eet, daar zijn geen regels voor. Maar een haring in stukjes met zuur is typisch Amsterdams.Beeld ANP

Waar komt de haring precies vandaan, die vanaf donderdag te koop is?
'Uit de noordelijke Noordzee; in het water in de driehoek Schotland, Noorwegen en Denemarken zwemt de meeste haring. De vis wordt gevangen door Deense en Noorse bedrijven. Maar het zijn Hollandse bedrijven die de vis verder bereiden: zes weken per jaar worden fabrieken in het Deense Skagen afgehuurd om er Hollandse Nieuwe van te maken.'

Waar moet de nieuwe haring precies aan voldoen?
'Het vetpercentage moet minsten 16 procent zijn. Ik gok dat het dit jaar rond de 20 procent zit. Verder moet de vis op de juiste wijze gekaakt zijn. Kaken houdt in dat alle ingewanden - op de alvleesklier na - er worden uitgehaald. Door de alvleesklier te laten zitten, gaat het rijpingsproces tijdens het pekelen door.'

Waarom gaat het haringseizoen dit jaar later van start?
'Vlak na Pinksteren gingen de vissers uit om de haring te vangen, maar toen bleek dat de haring niet vet genoeg was. De vissen hadden zich wel al helemaal volgevreten met plankton, maar ze moesten nog iets groter worden. De vissers hebben een aantal dagen gewacht en twee weken terug is er zo'n 25 miljoen kilo gevangen, dat zijn 180 miljoen nieuwe haringen.'

Hoe moet je een Hollandse Nieuwe eten?
'Daar zijn geen regels voor. In de regio Amsterdam wordt de haring vaak in stukjes gesneden en met zuur gegeten. In de rest van de Randstad wordt de vis vaak in zijn geheel met uitjes gegeten.'

'Ik ben trouwens meer voor de Amsterdamse variant. Het zuur haalt echt de smaak van de haring op. Ui heeft juist een overheersende smaak. Wat we trouwens ook veel zien is dat mensen de haring gewoon 'kaal' bij de staart opeten. Ik ga dat zelf denk ik ook doen.'

Hoe komt het dat jonge mensen ze weinig haring eten?
'Ze krijgen het van huis niet meer mee. Vroeger lagen de eetpatronen veel meer vast: vrijdag was visdag. Er werd volop haring gegeten in gezinnen. Nu merk je dat kinderen vaak nog nooit haring hebben geproefd.'

'Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de haringeters zestigplusser is. Door onze campagne van dit jaar, maar ook door het organiseren van haringparty's en het geven van smaaklessen op basisscholen hopen we jong publiek aan de haring te krijgen. En met jong publiek bedoel ik de groep tot 35 jaar.'

Hoe lang zijn we al in de ban van de Hollandse Nieuwe?
'Als je kijkt naar hoe lang we nieuwe haring al zo bereiden, dan moeten we terug naar de middeleeuwen, toen werden de haringen al gekaakt.

Vlaggetjesdag is van veel recenter. In 1947 kreeg Vlaggetjesdag voor het eerst echt naam in de media. Van oudersher werd Vlaggetjesdag gevierd als de schepen uitvaarden, dan kwam er weer geld in het laatje. Nu vieren we Vlaggetjesdag als de vis binnen is.'

De campagne van dit jaar is gericht op jonge mensen, omdat mensen onder de 35 jaar weinig haring eten.Beeld Nederlands Visbureau
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden