Alles wat je moet weten over de huldiging

Donderdagmiddag wordt landskampioen Ajax gehuldigd op het Museumplein. Hier lees je vast alles wat je moet weten over de festiviteiten.  

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wanneer is de huldiging precies?
Donderdagmiddag om 16.00 uur gaat het huldigingsprogramma van start. Vanaf 13.00 uur mogen bezoekers het terrein op. Om 17.30 is het feest op het plein voorbij en worden de afzettingen rondom het terrein zo snel mogelijk opgeheven.

Waar worden de landskampioenen gehuldigd?
Op het Museumplein in Amsterdam. Het plein is afgezet en enkel toegankelijk via vier ingangspunten aan de zuidkant: via de hoek van de Van Baerlestraat en Paulus Potterstraat, er is een ingang aan de Lairessestraat ter hoogte van de Hondecoeterstraat, aan de van Baerlestraat ter hoogte van de Moreelsestraat en aan de Gabriël Metsustraat ter hoogte van het Johannes Vermeerplein. Als het te druk wordt, kan ervoor worden gekozen de ingang (tijdelijk) te sluiten en als het plein vol is, dan communiceert de gemeente dat via borden op de looproutes en via het twitteraccount @amsterdamnl.

De huldiging wordt ook live uitgezonden op AT5, maar is niet te zien op terrassen in Amsterdamse horeca. Die hebben een schermverbod opgelegd gekregen van de gemeente.

Mag ik bier drinken tijdens de huldiging?
Dat mag. Er geldt donderdag geen alcoholverbod op het Museumplein. Ajaxfans mogen eten en drinken (ook alcohol) meenemen op het terrein, mits het voor eigen gebruik is – ongeveer een sixpack per persoon - en het niet in glas is verpakt. Voor andere alcoholische versnaperingen geldt hetzelfde.

Zijn er extra’s wc’s?
Ja, die zijn er zeker. Rondom het Museumplein zijn er op 32 plekken extra toiletten geplaatst. Op deze kaart staan wc’s weergegeven. Ook zijn er drie EHBO-posten aan de rand van het plein die eveneens op de kaart staan weergegeven.

Waar kan ik mijn fiets kwijt?
Er zijn extra fietsparkeerplekken ingericht in de Vossiusstraat, in de Frans van Mierisstraat ter hoogte van de van Baerlestraat en bij het Concertgebouwplein in de Lairessestraat. Wie vanuit het centrum komt gefietst moet omrijden: de onderdoorgang bij het Rijksmuseum is afgesloten.

En als ik met de auto kom?
De omgeving rondom het Museumplein is niet bereikbaar voor auto’s of andere gemotoriseerde voertuigen. Dus ook met de scooter is het gebied niet begaanbaar. Wie toch met de auto komt, kan het beste parkeren in een van de P+R locaties of een andere parkeergarage elders in de stad. Kom dan echter op tijd, want ook trams en bussen rijden niet naar het Museumplein (zie volgende vraag).

Rijdt het ov gewoon?
Nee, het openbaar vervoer rondom het Museumplein rijdt niet ‘gewoon’. De directe omgeving van het Museumplein wordt woensdagnacht al afgezet. Het plein voor het concertgebouw is daardoor de hele donderdag niet bereikbaar met tram of bus. Tramlijnen 3 en 12 rijden de hele dag niet. De lijnen 347, 357, 397, N47, N57 en N97 van Connexxion rijden om via de Amstelveenseweg en de Overtoom. De NS zet extra lange treinen in van en naar Amsterdam en waarschuwt mensen die donderdag van of naar Amsterdam willen reizen rekening te houden met grote drukte. Ook vraagt de NS Ajaxfans die met de trein naar huis gaan na afloop van de huldiging te wachten met terugreizen tot ná de drukke avondspits.

Is de huldiging rolstoeltoegankelijk?
Ja! Er wordt op het plein een plateau geplaatst waar plek is voor vijftig rolstoelen en evenzoveel begeleiders. De ingang voor de rolstoelplekken bevindt zich aan de kant van het Van Gogh Museum. De gemeente laat op haar website weten dat het podium gevuld wordt op volgorde van binnenkomst.

Wat voor weer wordt er verwacht tijdens de huldiging?
De dag begint zonnig, met een temperatuur van rond de tien graden. Na het middaguur wordt het meer bewolkt en tijdens de huldiging is het rond de vijftien graden. Er is geen regen voorspeld.

De verkeerssituatie rondom het Museumplein. Beeld Gemeente Amsterdam/Het Parool
De verkeerssituatie rondom het Museumplein.Beeld Gemeente Amsterdam/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden