'Alles wat Holleeder in gevaar brengt, kan je dood betekenen'

Na zussen Sonja en Astrid getuigde Willem Holleeders ex Sandra tegen hem in 'de bunker'. Ze wilde zo min mogelijk emoties en privéleven. Dat lukte maar ten dele.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bizar, wel. Buiten, kilometers verderop, was net de broer van de kersverse kroongetuige geliquideerd in de nieuwe, door criminelen van Marokkaanse origine gedomineerde Amsterdamse onderwereld. Binnen in 'de bunker' ging het veelvoudige liquidatieproces verder tegen de bekendste exponent van de oude Amsterdamse misdaad, Willem Holleeder.

Stem vervormd
Na zussen Sonja en Astrid was het de beurt aan de derde vrouw die tegen hem getuigt: zijn ex Sandra den Hartog - weduwe van de in 2000 geliquideerde beruchte crimineel Sam Klepper.

Rechtbanken en techniek: het wordt nooit wat. Anders dan de stemmen van de zussen, werd die van Den Hartog vervormd, waardoor geregeld half verstaanbare tekstflarden de getuigencabine verlieten. Niettemin was het te volgen.

Den Hartog hield het onderwereldadagium in ere: de vrouw mag 'alles eten, maar niet alles weten'. Sterker: ze liet Klepper zijn onderwereldsores 'bij de deur' achterlaten als hij hun villa in het Belgische Neerpelt betrad.

Nadat Klepper in 2000 was geliquideerd, veranderde haar leven radicaal, heeft ze de politie in zes verklaringen verteld.

Op vakantie
In de beklemmende weken na de moord werd zo vooral door Kleppers ex-compagnon John Mieremet van haar naasten afgeschermd. Als ze in bad ging, zat Mieremets vriendin Ria naast haar. Ze moest met tegenzin met Ria en de kinderen op vakantie naar Lanzarote. Langzaam bleek het allemaal om Kleppers miljoenen te doen.

In drie porties moest Sandra 6,5 miljoen gulden betalen 'omdat Mieremet zich moest beveiligen' tegen Joegoslavische rivalen van wie werd gezegd dat die Klepper hadden laten vermoorden.

Vond ze dat niet gek, vroeg een rechter? Ach, ze had die miljoenen, dus gaf die.

Liefdesrelatie
De gedachte dat Mieremet en Holleeder haar erfenis inpikten groeide pas lang nadat Sandra een liefdesrelatie was aangegaan met 'helper' Holleeder. En nadat Mieremet was neergeschoten (in 2002) en uiteindelijk geliquideerd (2005).

Holleeder nam Den Hartogs leven volledig over, verhaalde ze tegen de rechters terwijl het lijdend voorwerp in zijn verdachtenbankje verontwaardigd mopperde.

Hij liet in woede of dronkenschap doorschemeren dat hij verscheidene rivalen ('kankerhonden') had laten doodschieten. Toch, Sandra besloot pas tegen hem te getuigen nadat hij in 2013 herhaaldelijk woest had uitgeroepen dat hij 'Sam had laten liggen' en dat hij ook haar zoon 'zou laten liggen'. Laten liggen, ten overvloede, is volgens de vrouwen Holleeders voor laten doodschieten.

Nadat ze definitief met hem had gebroken, voelde ze ook zelf gevaar, zei ze, want Holleeder wist wat hij haar over de moorden had verteld. Alles wat Holleeder in gevaar kan brengen, zeker praten met de politie, kan volgens de getuige je doodvonnis betekenen. Een extra reden om hem voor altijd van straat te laten halen, was haar gedachte.

Het verhoor gaat op 6 april verder.

Lees alles hoogtepunten door misdaadverslaggever Paul Vugts in het live-blog terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden